Seniorer i ny jobb

– Det har vært beintungt

Tre år med småjobber, ny frivillighet og over 300 jobbsøknader. Så fikk Sølvi (61) endelig fast jobb. «De trengte to. Så da tok de en student, og så tok de meg,» smiler hun nå.

Berit Solli

Det er vanskelig for folk over 50-55 år å få ny jobb. Senter for seniorpolitikk har derfor samlet en rekke fagfolks tips til hva man bør gjøre når man ser etter noe nytt, enten man er jobbsøker eller vil ta mer utdannelse, eller noe annet.

Nå har vi også etterlyst de glade historiene om dem som fikk det til. Sølvi er først ut:

«Jeg var i sjokk de første månedene da jeg mistet jobben for fire år siden,» forteller Sølvi Kvien Kvalsvik.

Sjokket

Hun har jobbet siden hun var 15, på blant annet en høyskole og innen inkasso. Hun har utdannelse innen reiseliv og bedriftsøkonomi. «Jeg trodde det, da jeg mistet jobben, at jeg kan ingenting, og nå er det slutt,» sier Sølvi.

Da sjokket over å miste jobben hadde lagt seg, fikk hun kontakt med Karrierehuset. De ga gode råd.

Hun fikk raskt en profil på LinkedIn. «Det viktigste rådet jeg fikk i startfasen, var å få meg noe å gjøre utenfor huset. Så jeg ble aktiv i Røde Kors,» sier Sølvi.

Kontortid

Hun bestemte seg for å ha kontortid for jobbsøkingen. «Jeg har vært veldig aktiv med søknadene, og sluttet å telle ved 300. Etter hvert ble jeg sint på dette systemet, når jeg som hadde mange års kompetanse og alltid har vært i full jobb, ikke fikk en sjanse,» sier hun. Mange stillinger hadde 250 søkere. Det var en tung og lang prosess, inkludert 1-til1-veiledning fra NAV. Sølvi tok diverse småjobber, og økonomien ble trang. «Heldigvis hadde jeg en garasjeplass å selge,» sier hun.

I mars i fjor fikk hun endelig bli ringevikar, og det førte etter hvert til fast jobb: Nå i juni fikk hun tilbud om 50 prosent fast stilling på medlems- og giverservice i Røde Kors. «Endelig har jeg fått en stilling med regulert arbeidstid og med mulighet for å jobbe mer,» kvitrer Sølvi. Nå har hun jobbet i hele sommer.

Få vist seg frem

Hvorfor fikk du til slutt jobben?

«De har sett meg i aktivitet. Frivilligsjefen ga meg en ny og god referanse. Og så er jeg stabil arbeidskraft, som har jobbet med inkasso, så jeg håndterer sinte mennesker. Dessuten skulle Røde Kors ansette to personer samtidig, så da ble en student og jeg ansatt. De ville ha litt forskjellig. Og jeg er veldig glad for å ha havnet her,» sier Sølvi.

Fakta

Sølvis tips til deg som søker ny jobb:
– Det er beinhardt arbeid å få ny jobb
– Begynn å gjøre noe annet utenfor huset
– Få hjelp hos karriererådgiver
– Les gamle attester
– Få profil på LinkedIn
– Tenk at du har kontortid med å søke jobb
– Åpne aldri pc iført morgenkåpe