Ledere ansetter

Seniorene er en velsignelse

«Når man skal ha gjort noe vanskelig, bør man hyre noen som har gjort det før,» sier administrerende direktør Vegard Rooth i Interimleder AS.

Berit Solli

portrett

Vegard Rooth i Interimleder leier ofte ut seniorer. (Foto: Interimleder)

«Min sist ansatte er eldre enn meg, og nestsiste er 71 år nå. Alle våre egne ansatte er over 55 år,» sier adm dir i konsulenthuset Interimleder AS, Vegard Rooth (59). Han har fire ansatte i selve selskapet, og leier ut en stor «stall» av folk som kan hoppe inn som midlertidige ledere. Blant de utleide er 80-90 prosent over 55.

Rooth deltar i Senter for lengrearbeidsliv.nos intervjuserie med folk som har hatt vellykkede ansettelser av folk over 55 år.

«Når vi leier ut ledere, er det ofte til litt krevende situasjoner hos kunden. Da etterspør kundene de erfarne. Folk er redd for å ansette voksne, men de leier gjerne inn voksne. Når man skal ha gjort noe vanskelig, bør man hyre noen som har gjort det før,» sier Rooth.

Sist han rekrutterte til eget firma, brukte han sin base av ledere som rekrutteringsgrunnlag. Han har også forsøkt LinkedIn, men synes ikke det fungerte. Hans egne ansatte er seniorrådgivere som skal kunne bistå de utleide interimlederne.

«Hovedferdigheten deres er erfaringen og tryggheten. De kjenner igjen problemstillinger som skal løses. Så de kan være gode rådgivere i vanskelige oppgaver. Ting du har gjort før, er du god til å gjøre,» sier Rooth.

«Seniorene er en velsignelse. De har aldri syke barn, og er til å stole på. Men viktigst er erfaringen, og tryggheten det skaper i yngre miljøer,» sier Rooth.

Kvalitetsstempel

Hvilke råd har du til andre som skal ansette og til seniorer som søker jobb?

«Når du ser en cv med tidlig fødselsdato skal du være klar over at det er et kvalitetsstempel. Og til de som søker, vil jeg si at du ikke bør ta bort fødselsdatoen,» sier han.

Rooth mener at de aller fleste i den alderen har levd med seg selv såpass lenge og kjenner seg selv godt. «Dessuten skjønner de at du ikke klarer å slå i sånne som meg en plate som ikke er riktig,» sier han.

Økning i kvinner

Rooth er også opptatt av kjønnsforskjeller, som ikke blir borte med alderen.

«Menn har mer selvtillit, og kvinner har mer selvinnsikt. Det gjelder i alle aldre, også blant seniorer,» smiler han.

Han mener du som jobbsøker bør være stolt av erfaringen du har. Men til menn har han særlig et budskap: Ikke forsøk å lure noen til å tro at du kan alt, for det du er god til, det er du god til. Hvis du forsøker å innbilde noen at du kan alt, så går det ofte dårligere.

Rooth får stadig flere kvinner blant sine utleide konsulenter. «Det er morsomt at det blir stadig flere kvinner. Kvinner er litt mer risikoaverse generelt, men når voksne kvinner ser at det er spennende å jobbe som interimleder, har de jobbet intenst for å få det til. Jeg ser en kraftig økning i kvinneandelen vår så langt år,» sier han.

Hans råd til eldre kvinnelige arbeidstakere er: Ta muligheter som kommer, ikke vær så engstelig for å hive deg ut. Og kvinner kan ofte mer enn det de tror.

Har du også rekruttert en senior (over 55 år)?

Se intervjuserien med ledere her. Og vil fortelle din historie? Ta kontakt her:    Les også: Rekrutterte toppselger

    Vi har en etterlysning: Har du ansatt en over 55?