Leder som rekrutterer

Bruk ikke alderen mot noen

Redaktøren ansatte en 59-åring som ny redaksjonssjef. «Denne kvinnen på 59 stakk seg ut med sin bakgrunn og motivasjon,» sier Anne Marit Hjelme.

Berit Solli

Anne Marit Hjelme

Redaktør Anne Marit Hjelme trodde ikke hun selv skulle velge en 59-åring som redaksjonssjef. (Foto: Vi over 60)

«Vi hadde mange søkere til redaksjonssjef, i alle aldersgrupper. Søkeren på 59 år var i jobb, og var overhodet ikke klar til å slutte å jobbe. Hun hadde heller ikke fortalt mannen sin at hun hadde søkt. Han var nok mer på at de skulle trappe ned og kose seg i Frankrike, mens hun bare gønnet på,» forteller redaktør i Vi over 60 Anne Marit Hjelme.

Historien om redaksjonssjefen er også blitt fortalt i Bergen næringsråd.

Tøft arbeidsmarked i pressen

Kristiania laget en rapport om eldre arbeidstakere i mediene på oppdrag fra Senter for seniorpolitikk. Vi presenterte rapporten på Pressens hus i samarbeid med pressens organisasjoner i januar 2023. Funn fra Norsk journalistlag understreker at eldre journalister opererer i et tøft arbeidsmarked.

Men magasinet Vi over 60 gikk altså motstrøms og satset på en kvinne på 59 som ny redaksjonssjef. «Vi jobber i en bransje med mye omstilling og digitalisering, og hun var den første som kastet seg rundt når vi skulle gjøre noe nytt,» sier Hjelme. Den nyansatte hadde lang erfaring med å skrive og lage magasin. Dessuten sørget hun for at mediehuset var tidlig ute med podkast, der hun selv sto for hele produksjonen.

«Det snakkes mye om mangfold og å sette sammen team med ulike aldersgrupper. Men som leder gjelder det å tørre å gi utfordringer, å delegere, og å pushe på kurs og kompetanse. Det er mye som skjer nå, i alle bransjer, og det er digitalt krevende for alle. Min erfaring er at alle hiver seg rundt og lærer. Så det gjelder å slippe til og faktisk ha troen, ikke bruke alder som argument mot noen,» sier Hjelme.

Er ekstra motivert

Hjelme har vært ute for medarbeidere som har mistet gnisten, men mener at søkere over 55 er ekstra motivert. «Det tar tid og krever mye å komme opp i fart, lære oppgavene og feltet. Så når noen likevel søker seg ny jobb når de nærmer seg seksti, så er de virkelig motivert,» mener Hjelme.

Hun har stor respekt for dem som selv vil bytte beite og få nye utfordringer, og mener eldre arbeidssøkere er en gave for er arbeidsgiver. Hun minner også om at seniorene ikke har småbarn lenger, og at jobbsøkere ikke vil bli parkert eller stå igjen på perrongen.

«Jeg opplever at eldre jobbsøkere ikke vil ha det på seg at de ikke henger med. Nettopp derfor er det mange som går den ekstra milen,» sier Hjelme.

Har du noen råd til en senior som søker jobb?

«Jeg tror du må fremstå som trygg, og ikke tenke at alder er et problem, da stiller du i en underdog-posisjon i utgangspunktet. Du skal være stolt av din CV og livserfaring, og ikke minst fremheve alle fordelene, hva du kan tilføre, begeistring, motivasjon og lyst,» sier Hjelme.

«55-åringer er unge eldre, og unge eldre, de jobber,» slår redaktøren fast.

Har du også ansatt en senior?

Les flere intervjuer med ledere som har ansatt en senior her.

Les om: Regnskapsgründer ansatte 73-åring

Og kan tenke deg å fortelle din historie? Ta kontakt med oss her!    Vi har en etterlysning: Har du ansatt en over 55?