Sintef har utført en studie på oppdrag fra Kunnskapssenter for lengre arbeidsliv. Rapporten kaster nytt lys over fleksibilitet i arbeidssituasjonen for seniorer. Forskerne har studert syv anonymiserte bedrifter.
«Et nytt funn er hvordan fleksibilitet er knyttet til arbeidsinnhold. Vanligvis blir fleksibilitet knyttet til tid og rom. Tidligere har virksomheters seniorpolitikk vært å gi mer fri og kortere dager. Men nå er man mer opptatt av at seniorene er til stede og kan jobbe på en mer fleksibel måte mens de er på jobb,» sier forsker Tove Håpnes.
Sammen med forskerkollegaene Lisbeth Øyum og Kristin Lebesby har hun undersøkt hvordan virksomhetene skaper fleksible arbeidsprosesser for å motivere eldre arbeidstakere til å bli lenger. De tre har solid bakgrunn fra forskning på arbeidslivets ordninger og systemer. De er opptatt av hva som trygger oss i arbeidslivet.
«Hva er rammene for det vi med stolthet kan si er godheten ved det norske arbeidslivet?». Det spurte forskerne i den nye rapporten. Den ble presentert på Forskningskonferansen til Kunnskapssenter for lengre arbeidsliv 1. november.
Arbeidets innhold og organisering
«På tvers av sektorer og virksomheter har vi funnet fleksibilitetsløsninger som følger arbeidssporet. Altså at arbeidsoppgaver, arbeidsinnhold og arbeidsorganisering blir endret eller tilpasset slik at seniorene kan stå lenger i arbeid,» sier Håpnes.
Det inkluderer redusering av krevende oppgaver, omfordeling av arbeidsoppgaver, endringer i turnus og skift, og utprøving av nye former for arbeidsorganisering.
I tillegg har flere av virksomhetene innført tidlige seniorsamtaler, jobbet frem tillitsbasert ledelse med engasjerte ledere, og har med seniorpolitikk i partssamarbeidet lokalt. Det kan føre til mer fleksible arbeidsprosesser, leveranser og kompetansebehov.
Etterutdanner femtiåringer
Enkelte av bedriftene praktiserte også betalt etterutdanning til såkalte «yngre seniorer». Virksomhetene ser dette som et godt tiltak på lang sikt også for å hjelpe de som er tidlig i femtiårene.
«Deres perspektiv er at det kan hjelpe flere som nå er omtrent femti år på lang sikt vil kunne jobbe lenger.
«Når du er femti står du midt i yrkeskarrieren din. Industribedrifter begynner å se at de må satse mer på denne gruppen, fordi det er vanskelig å finne kvalifisert arbeidskraft,» minner Håpnes om.
Forskerne har også funnet god bruk av «superseniorer», altså pensjonister som jobber deltid i en eller annen form.
Godt arbeidsmiljø i bred forstand
Svar på hva som kjennetegner virksomhetene som lykkes, er de fire nøklene til suksess:
Godt arbeidsmiljø.
Tillitsbasert ledelse
Partsbasert forankring
Kompetansekultur.
Det er altså langt mer enn vafler på fredag som skaper et godt arbeidsmiljø.
Forskjell på eierskap og bransje
Studien avslører stor variasjon mellom de syv virksomhetene de har undersøkt. Særlig eierskap og bransje avgjør forutsetningene for en aktiv seniorpolitikk.
«Det er viktig å tenke nytt om internt arbeidsmarked og samarbeid mellom virksomheter for å skape flere muligheter for seniorer,» sier Håpnes.
Syv virksomheter
Forskerne har intervjuet syv virksomheter om hvordan de jobber for å rekruttere og beholde seniorer.
De syv er et mellomstort rørleggerfirma, et stort finanskonsern, en større prosessindustribedrift, et mellomstort sykehus, et større energiteknologiselskap, et mindre forsknings- og analyseselskap, en kommunal enhet, samt et supplerende case med et stort universitetssykehus.
Forskerne gruppeintervjuet ansatte i flere aldersgrupper (også yngre), ledere, tillitsvalgte og verneombud.
«Vi fikk et godt bilde av hva forskjellige grupper ansatte tenker. Særlig var det interessant å høre hva de som ikke ennå er blitt seniorer er opptatt av. De er overraskende innforstått med hvor viktig det er å beholde seniorene. De er også opptatt av sin egen fremtidige seniortilværelse,» sier Håpnes.
Forskerne oppfordrer virksomheter til å være mer åpne om sine seniorpolitiske tiltak, da mange har gode løsninger som andre kan lære av.
Vil du vite mer?
Sintefrapporten om fleksibilitet er omfattende. Finn hele her.
Sintef har gjennomført studien på oppdrag fra Kunnskapssenter for lengre arbeidsliv, som har presentert hele rapporten på Forskningskonferansen, se opptak og presentasjon her.
Som nyhetssaker her på nettsiden presenterer vi funnene i tre saker, som handler om hver av rapportens delspørsmål:
- Hva kjennetegner virksomheter som lykkes med fleksible løsninger for seniorer (denne)?
- Hvilke forventninger har arbeidstakere til fleksibilitet (les her)?
- Hvordan påvirker digitalisering og grønn omstilling mulighetene for fleksibiliet (les her)?
Du finner de syv casene i den fulle rapporten. I tillegg vil vi her på nettsiden til Kunnskapssenter for lengre arbeidsliv legge ut alle de syv casene under fanen «Eksempler og praksis».