NRK Helgemorgen intervjuet i helgen en kvinne som har fått ny jobb og forsker ved OsloMet Anne Grethe Solberg om hennes nye forskningsrapport om å få ny jobb etter fylte 55 år. Solberg har forsket på oppdrag fra Senter for seniorpolitikk. Med i samtalen, live fra skitur, deltok også administrerende direktør i NHO Reiseliv Kristin Krohn Devold (61).
“Det viktigste er at arbeidsgivere blir klar over hva som skjer i Norge nå. For vi blir 300.000 færre yrkesaktive og 700.000 flere alderspensjonister. Skal vi klare å tilby det tjenestenivået som nordmenn er blitt vant til, er det helt avgjørende at vi får folk mellom 55 og 70 år til å stå i jobb,” sier Krohn Devold.
Hun minner om at hele Vest-Europa har samme problem. Så det er ikke bare å hente arbeidstakere inn fra et annet land.
“Vi har hatt en spørreundersøkelse blant våre medlemsbedrifter. Mange av dem forteller at de nå har betrodde nøkkelpersoner på 70 år og over,” sier hun. Seniorene i reiselivet jobber for eksempel som bartendere og i resepsjoner.
Lavere sykefravær
Krohn Devold blir intervjuet mens hun er på skitur med en venninnegjeng der alle er i sekstiårene og ingen skal slutte å jobbe med det første. “Ingen av oss vil sitte i Syden i 30 år og se på folk som går forbi,” sier Krohn Devold. Hun påpeker at eldre arbeidstakere har lavere sykefravær enn ansatte med barn i barnehage.
“Det er en seiglivet fordom at vi må få plass til unge ved å ta ut folk på 60. Men du vil ikke klare å løse oppgavene dine hvis du bare skal ha folk mellom 20 og 50,” sier Krohn Devold.
Hun appellerer også til folk som skal rekruttere. “Den beskjeden må også gå til headhuntere, om at de må hjelpe godt voksne arbeidstakere. De eldre har god innflytelse på de unge, god moral, og gjør en god jobb,” avslutter Krohn Devold.
Den beskjeden må også gå til headhuntere
Kristin Krohn Devold, adm dir NHO Reiseliv
Les mer om NHO Reiseliv her: Seniorer berger reiselivet