Det er ikke bare i Norge og de andre nordiske landene at vi gjennomgående lever lenge og at levealderen øker. Det skjer i de aller fleste andre landene i Europa også.
Stigende levealder
I de tre landene som vi konsentrerer oss om i dette notatet – Nederland, Tyskland og Sveits – er den gjennomsnittlige levealderen omtrent på linje med i de nordiske landene, og den øker omtrent like mye over tid.
Stigende levealder kombinert med relativt lave og avtakende fødselstall leder til at andelen eldre i befolkningen øker. Det gjelder ikke minst i Nederland, Tyskland og Sveits.
Det er relativt høy sysselsetting blant seniorer over 55 år i Nederland, Tyskland og Sveits, og den stiger markert. Sysselsettingsnivået blant seniorer i Sveits er på om lag det samme nivået som i Norge.
Store omstillinger
Felles for de tre landene er at de over de siste 20-30 årene har opplevd store omstillinger i næringsliv og arbeidsliv, og at de har gjennomført tilpasninger i arbeids- og sosialpolitikken for å håndtere dette. Det er foretatt innstramminger i førtidspensjoner, sykepenger og arbeidsledighetstrygd, samtidig som arbeidsmarkedspolitikken er aktivisert og reformert.
Nytt kunnskapsnotat om Nederland
Om aldring, arbeid og pensjon i Nederland
Om aldring, arbeid og pensjon i Tyskland
Om aldring, arbeid og pensjon i Island
Om aldring, arbeids og pensjon i Sverige
Om aldring, arbeids og pensjon i Danmark
Om aldring, arbeid og pensjon i Finland
Les også: OECD om Aldring, Arbeid og Pensjon
Les mer: Hva kan vi lære av våre naboland?