Analyse fra BI

Demografiske endringer kan føre til lavere økonomisk vekst

Espen Henriksen ved Institutt for finansiell økonomi ved BI presenterer ny forskning som tyder på at demografiske endringer kan føre til betydelig lavere økonomisk vekst i årene som kommer.

Berit Solli

Espen Henriksen

Espen Henriksen ved Institutt for finansiell økonomi ved BI presenterer ny forskning. (Foto: BI)

Studien viser at aldring av befolkningen kan gi et markant negativ bidrag til veksten i BNP per innbygger. Det gir press på offentlige budsjetter. Samtidig er aldring en enorm velferdsgevinst.

Økt levealder har gitt lengre pensjonstid

Aldring i befolkningen skyldes primært økning i forventet levealder. Av grunner vi ikke riktig forstår har det ikke ført til en tilsvarende økning i pensjonsalderen. Når levealder har økt, men effektiv pensjonsalder knapt har endret seg, betyr det at tiden folk i snitt tilbringer i pensjon økt betydelig.

“På begynnelsen av syttitallet var forventet pensjonisttilværelse i snitt fem til åtte år. Nå forventer vi mellom 17 og 23 år,” forklarer Espen Henriksen.

Det samme mønsteret med betydelig økning i forventet levealder og fallende fødselsrater finnes i alle vest-europeiske land, inkludert Norge, og er et dilemma for samfunnet.

Se artikkelen “Demographic obstaclees to European Growth” her eller film av foredraget som Henriksen holdt på Forskningskonferansen 1. november her (han er siste innleder).

Demografiske endringer kan redusere økonomisk vekst

Forskerne har brukt en modell for å projisere fremtidig økonomisk vekst basert på demografiske trender. Resultatene er ikke oppløftende.

“Grovt så estimerer vi at veksten trekkes ned med rundt 0,4-0,5 prosentpoeng per år. Det er bare den rene demografiske effekten,” sier Henriksen. I tillegg kommer effekten av økte skatter for å finansiere pensjoner og helseutgifter, som ytterligere vil redusere veksten.

Politiske utfordringer ved pensjonsreformer

Henriksen understreker at disse utfordringene ikke nødvendigvis er uoverkommelige.

“Hvis vi sier at folk heller står lenger i arbeid, så vil demografien snu fra å være et negativt bidrag til å være et positivt bidrag til økonomisk vekst,” påpeker han.

Likevel advarer Henriksen om at reformer kan være politisk utfordrende. Analyser viser at en betydelig del av befolkningen sannsynligvis vil motsette seg endringer som øker pensjonsalderen.

Økt levealder er positivt

Til tross for de potensielle økonomiske utfordringene, understreker Henriksen at økt levealder i seg selv er positiv. Velferdsgevinstene ved aldring er langt større enn de negative effektene fra lavere vekst.

“Aldring er en helt fantastisk velsignelse. Økonomisk politikk dreier seg om å legge til rette for at folk skal kunne leve så gode og rike liv som mulig,” sier han.

Henriksens presentasjon bidrar til den pågående debatten om hvordan samfunnet best kan håndtere de demografiske endringene vi står overfor. Innlegget balansere økonomiske hensyn med folks andre ønsker og preferanser.

Henriksen presenterte sine funn på Forskningskonferansen 1. november, se opptak her.

Henriksen har også formidlet resultatene fra dette forskningsarbeidet

VoxEU

og i Dagens Næringsliv