Oppsummering av 48 nordiske studier

Slik kan arbeidsplassen få flere seniorer til å stå lenger i jobb

Rapporten, som bygger på 48 nordiske studier, peker på at arbeidsplassens organisering, arbeidsmiljø og tilpasningsmuligheter er avgjørende for om eldre arbeidstakere velger å fortsette etter pensjonsalder.

Av Berit Solli, 21. mai 2025

Foto: iStock

Analytiker Anne Lange Rasmussen. (Foto: Vive)

En ny kunnskapsoppsummering fra danske VIVE gir oppdatert innsikt i hva som faktisk får seniorer til å jobbe lenger.

”Kombinasjonen av høy grad av innflytelse på arbeidet, fleksible rammer, mulighet for utvikling, anerkjennelse og opplevelsen av mening i arbeidet kan skape gode forutsetninger for å bli i arbeid lengre tid.” Det forklarer analytiker Anna Lange Rasmussen, som har stått i spissen for studiet.

Last ned rapporten selv her.

Se dansk nyhet med mer informasjon hos Vive her.

Fleksibilitet og innflytelse holder seniorer i arbeid

Det mest sentrale funnet er at det ikke er enkeltstående tiltak, men samspillet mellom flere forhold som avgjør om seniorer blir værende. Høy grad av jobbkontroll – altså mulighet til å påvirke egne arbeidsoppgaver, arbeidstid og arbeidsmengde – øker sannsynligheten for at eldre arbeidstakere fortsetter i jobb, også etter ordinær pensjonsalder. Fleksibilitet i arbeidstiden, mulighet for redusert arbeidstid eller flere fridager, samt tilrettelegging for individuelle behov, er særlig viktige for mange seniorer.

Kompetanseutvikling og mening i arbeidet

Rapporten viser at mulighet for kompetanseutvikling og å kunne bruke egne ferdigheter i jobben, øker lysten til å jobbe lenger. Det er ikke nok med kurs og formell opplæring – en læringskultur og tilpassede utviklingsmuligheter er avgjørende. Samtidig er arbeidsglede, opplevelse av mening og det å føle seg verdsatt på arbeidsplassen, viktige drivere.

Arbeidsmiljø og støtte fra ledelse og kolleger

Et godt psykosocialt arbeidsmiljø, preget av støtte fra ledelse og kolleger, anerkjennelse og inkludering, øker sjansen for at seniorer blir. Negative stereotyper og usikkerhet om hvordan man oppfattes på arbeidsplassen, kan derimot føre til at flere ønsker å trekke seg tidlig tilbake. Spesielt viktig er det at ledelsen sender tydelige signaler om at seniorenes erfaring og bidrag verdsettes.

Fysiske og psykiske krav – og tilrettelegging

Høye fysiske og psykiske krav, høyt tempo og manglende mulighet for tilpasning, øker risikoen for tidlig avgang, særlig i manuelle yrker. Rapporten understreker at tilpasning av arbeidsoppgaver, bruk av hjelpemidler og variasjon mellom tunge og lettere oppgaver kan gjøre det mulig for flere å stå lenger i arbeid. Det gjelder spesielt for kvinner og lavt utdannede i fysisk krevende jobber.

Teknologi og nye arbeidsformer

Nye teknologiske løsninger kan både være en barriere og en mulighet. Dersom seniorer involveres i implementeringen og får tilstrekkelig opplæring, kan teknologi bidra til å lette arbeidsbyrden og forlenge yrkeskarrieren.

Betydning for norsk arbeidsliv

Rapporten gir et tydelig budskap: Arbeidsplasser som satser på fleksibilitet, tilrettelegging, kompetanseutvikling og et inkluderende arbeidsmiljø, har langt større sjanse for å beholde seniorer lenger. Dette er avgjørende for å møte fremtidens behov for arbeidskraft og sikre et bærekraftig velferdssamfunn.

Les hele rapporten for mer detaljerte anbefalinger og eksempler på tiltak som virker.

Fakta

Basert på rapporten “Fastholdelse af seniorer – En vidensopsamling om jobforholds betydning for seniorers tilbagetrækningsadfærd”, VIVE, mai 2025.