Serie: Seniorer i ny jobb

Nina Beate (60) tok ny master

«Det tar fire år å ta en master på deltid. Så man må begynne å tenke på det helst før man er femti,» sier Nina Beate (60). Hun har nå gått fra barnehagestyrer til personalrådgiver.

Berit Solli

Nina-Beate-Jensen

«Det er ikke noen heksekunst å få ny jobb, men man kjenner jo på det at man er voksen,» sier Nina Beate Jensen i Bergen kommune.

Nina Beate Jensen er nå personalrådgiver i nystartet Etat for barnehage i Byrådsavdeling for barnehage, skole og idrett i Bergen kommune. Hun kom fra jobb som styrer i barnehage.

Seniorpolitikk.no intervjuer personer som har fått ny jobb etter 55. Se flere intervjuer her.

«Jeg jobbet som styrer i barnehage, og tok en master som var innrettet mot nivået over barnehagen» forteller Nina. Hun ble ferdig med en ny master i utdanningsledelse da hun var 55 år.

Føltes ikke så greit

Nina søkte flere jobber og var på intervjuer. Hun opplevde å være kvalifisert på alle punkt, men nådde likevel ikke opp. «En gang ble fire personer på plussminus tretti ansatt samtidig. De var nesten uten erfaring, men med utdannelse, som jeg også hadde. Da kjente jeg at dette føltes ikke så greit,» sier Nina.

Hun har også vært tillitsvalgt på heltid i Utdanningsforbundet i 18 år. «Jeg lærte utrolig mye som tillitsvalgt. Men mange arbeidsgivere lurte på om det var en erfaring som hadde noen verdi,» sier Nina.

Treffe rette folkene

Men hun ga ikke opp. Så dukket det opp en jobb i Bergen kommune, i en nystartet etat for barnehage. Det var over 60 søkere. «Her er man opptatt av at man skal vurdere kandidatene veldig åpent, og ta den som er best kvalifisert. Jeg var en av to som fikk jobb samtidig,» forteller Nina. Hun tror man må ha litt flaks, også, og treffe på de rette folkene, som forstår kompetansen man har.

Hun tror det er viktig med gode og ferske referanser. Og at hun har tatt en videreutdannelse i voksen alder. «Det trenger ikke å være en master, men mange arbeidsgivere er ute etter akkurat det utdanningsnivået. Jeg tror det er positivt å ha en fersk utdannelse. Og jeg tror det også er bra med kortere og mer konkrete utdannelser,» sier Nina.

Begynne ved 50

Nina understreker at man må begynne å tenke på hvordan man skal få den jobben man vil ha resten av yrkeslivet før man er 50 år.

«Man må tenke seg om når man er rundt 50, og hva ser man for seg resten av arbeidslivet,» sier Nina.

Fakta

Ninas råd til deg som vil jobbe lenge:
– Du må tenke fremover på ny kompetanse helst før du er femti.
– Fersk utdannelse er viktig – enten master eller kortere og mer konkret utdannelse.
– Du må treffe på de rette folkene hos en seriøs arbeidsgiver.