50 forskningsartikler oppsummert

Stayerne er de beste til å regulere sine følelser

Journal of Occupational Health har publisert en oppsummering av 50 forskningsrapporter om arbeidstakere over 40 år (metastudie).

Berit Solli

helsepersonell

iStock

Det er viktig for et lengre arbeidsliv at eldre arbeidstakere klarer å beholde engasjementet. Forskerne lurte derfor på hvordan det å bli eldre, påvirker hvordan psykologiske- og miljøfaktorer endrer arbeidsmotivasjonen.

En gruppe forskere har derfor gjennomgått 50 studier om arbeidsengasjementet blant eldre arbeidstakere. Forskerne fant frem til studiene ved å søke i fire databaser etter artikler om arbeidstakere over 40 år. Professor Koji Mori fra University of Occupational and Environmental Health i Japan ledet studien.

Finn studien her.

Professor Koji Mori fra University of Occupational and Environmental Health i Japan.
Professor Koji Mori ledet metastudien.

De mest motiverte fortsetter

Statistisk sett øker arbeidsmotivasjonen med alderen. Det er ikke så rart, for det ligger en utvelgelse i at de som ikke er motivert og kan slutte å jobbe, velger å slutte. Så de eldste medarbeiderne vil alltid komme frem som de mest motiverte i statistikker om arbeidstakere, fordi de umotiverte går ut.

I følge forskerne i denne metastudien har det imidlertid ikke vært noen systematisk gjennomgang av funnene om arbeidsengasjement blant eldre arbeidstakere og dens teoretiske bakgrunn.

Bedre til å regulere

Resultatene av denne studien tyder på:

(1) at økningen i arbeidsengasjement med alder først og fremst skyldes effekten av økt emosjonell regulering;

(2) at folk med alderen blir flinkere til å moderere forholdet mellom jobben og engasjementet sitt. (For spesielt interesserte: Dette kan forklares med utviklingspsykologiske teorier som seleksjonsoptimaliserings- og kompensasjonsteorien og den sosioemosjonelle selektive teorien.)

(3) at høyere arbeidsengasjement er forbundet med arbeid utover pensjonsalder.

De over 60 gleder seg mest til å gå på jobb

Norsk seniorpolitisk barometer viser at de eldste gleder seg mest til å gå på jobb. Vi presenterer årets barometer på Forskningskonferansen 1. november, meld deg på! Vi presenterer medarbeidernes svar og ledernes svar annethvert år, og i år er det igjen medarbeiderne som svarer.