Ny kinesisk forskning

Stereotypier om eldre arbeidstakere skaper både tilbaketrekning og kampvilje

En ny studie kaster lys over hvordan negative aldersstereotypier på arbeidsplassen påvirker eldre arbeidstakeres atferd – og viser at effekten ikke alltid er negativ.

Berit Solli

illustrasjon

Foto: iStock

Tradisjonelt har forskning på aldersstereotypier fokusert på de negative konsekvensene. Eldre arbeidstakere som føler seg undervurdert eller sett på som mindre tilpasningsdyktige, kan trekke seg tilbake, miste motivasjon, eller i verste fall velge tidlig pensjonering. Dette koster både den enkelte og arbeidslivet dyrt.

Men den nye studien, publisert i det anerkjente tidsskriftet Frontiers in Psychology, viser at trusselen fra aldersstereotypier kan føre til to motsatte reaksjoner:

Tilbaketrekning: Når eldre arbeidstakere opplever at negative stereotypier dominerer, kan de i større grad identifisere seg med det å være “gammel”. Dermed kan de trekke seg tilbake fra arbeidsoppgavene – både mentalt og fysisk.

Proaktiv motstand: Samtidig kan mange oppleve en psykologisk motreaksjon og et ønske om å motbevise stereotypiene. Dette kan føre til økt innsats, nysgjerrighet og vilje til å ta på seg nye utfordringer for å vise sin verdi.

Spørreskjema til 375 kinesere

Forskerne benyttet en kvantitativ tilnærming og samlet inn data fra eldre ansatte i ulike bransjer over to tidspunkter. Totalt deltok 375 eldre arbeidstakere (gjennomsnittsalder 53,2 år, 53,6 % kvinner) i studien. Informasjonen ble samlet inn via spørreskjemaer. Først for å måle opplevelsen av aldersstereotypi-trussel, og deretter for å kartlegge endringer i identitet, psykologisk motstand og arbeidsatferd.

I Kina er pensjoneringsalderen mye lavere enn i Norge. Så forskerne har spurt yngre arbeidstakere enn vi ville gjort i Norge. Det er Department of Applied Psychology, Hubei University og School of Psychology i Wuhan som står bak studien.

Analysene ble gjennomført med strukturell ligningsmodellering (SEM). Metoden gir forskerne mulighet til å teste komplekse sammenhenger mellom flere psykologiske og atferdsmessige variabler over tid.

Selvtillit spiller en nøkkelrolle

Studien viser også at eldre arbeidstakere med høy selvtillit (self-efficacy) er mer tilbøyelige til å reagere proaktivt på en trussel om negative aldersstereotypier. Disse tar i større grad utfordringen på strak arm og bruker den som motivasjon til å vise hva de kan.

Forskerne bak studien anbefaler at ledere og HR er bevisste på hvordan aldersstereotypier kommuniseres – både åpent og subtilt. Ved å:

  1. Fremme et inkluderende arbeidsmiljø
  2. Styrke eldre arbeidstakeres selvtillit gjennom kompetanseutvikling og anerkjennelse
  3. Motarbeide negative stereotypier aktivt

Dermed kan virksomheter ikke bare unngå tilbaketrekning, men også utløse det beste i sine erfarne ansatte, viser studien.

Les også: Når alder ikke er en forklaring.