NRKs Frokostradioen intervjuet Olav Eikemo, seniorrådgiver ved Kunnskapssenteret for lengre arbeidsliv, om seniorers holdninger til arbeid fredag 1. november.
Eikemo påpeker en bemerkelsesverdig trend: Mens mange i 40-50-årene ser frem til pensjonisttilværelsen, endrer dette synet seg ofte når de nærmer seg 60.
Hør selv på nrk.no her og deretter her. Hør også direktør Kari Østerud bli intervjuet på NRK Troms mandag morgen om at 60-åringer vil arbeide lenger her. Finn pressemeldingen her.
“Det er en merkelig psykologisk reaksjon. Når det blir mer alvor av det, begynner folk å sette mer pris på de kvalitative tingene ved arbeidsforholdet,” forklarer Eikemo. Han understreker at et godt arbeidsmiljø, gode kolleger og interessante oppgaver er nøkler til at seniorer ønsker å fortsette i arbeid lenger enn de tenkte i 40- og 50-årene.
Norsk seniorpolitisk barometer viser at trivsel og følelsen av mestring øker jevnt med alderen. Paradoksalt nok rapporterer de yngste arbeidstakerne lavest mestringsfølelse, mens de eldste scorer høyest på både trivsel og mestring.
Arbeidsfellesskap og å bidra
Eikemo påpeker at preferansene for pensjonering varierer sterkt. Noen ser frem til mer tid med familie eller på hytta, mens andre verdsetter arbeidsfellesskapet og følelsen av å bidra. “Folk har en stadig sterkere oppfatning av de kvalitative tingene ved arbeidsplassen. De begynner å tenke på hva de vil tape hvis de går ut døra nå,” sier han.
Helsen blir bedre
Helse spiller også en rolle i beslutningen om å fortsette i arbeid. Eikemo bemerker at selv om noen velger å pensjonere seg tidlig på grunn av helseproblemer, har den gjennomsnittlige nordmann bedre helse og lever lenger enn før. Dette gir muligheter for et lengre arbeidsliv for mange.
Ønsket om å fortsette stabiliserer seg
Ønsket om å fortsette i arbeid har steget jevnt gjennom 2000-tallet, men har nå stabilisert seg rundt 65-66 år. Spesielt interessant er det at arbeidstakere over 60 år i gjennomsnitt ønsker å jobbe til de er over 69 år, noe Eikemo beskriver som en svært positiv utvikling.
Økonomiske realiteter spiller også inn. Når folk nærmer seg pensjonsalderen og begynner å regne på pensjonen, innser mange at de kanskje bør jobbe noen år ekstra for bedre økonomisk uttelling.
Noen blir forbigått
Utfordringer i arbeidslivet for seniorer eksisterer fortsatt. Eikemo påpeker at noen opplever å bli forbigått når det gjelder nye arbeidsmåter, teknologi, kurs, forfremmelser og lønnsøkninger. “Slike ting, som ikke nødvendigvis går på fysisk helse, men på følelsen av å bli regnet med, tror vi betyr veldig mye for om du har lyst til å bli eller ikke,” sier han.
Seniorene har høyest arbeidsglede og mestring
Til tross for disse utfordringene, rapporterer seniorer over 60 år som er i arbeid, høyest grad av arbeidsglede og mestringsfølelse. Eikemo beskriver dette som et meget godt utgangspunkt og understreker at seniorer i arbeid generelt er både kompetente og motiverte.
“Seniorene er viktige både for virksomhetene og for hele samfunnet, spesielt med tanke på den fremtidige befolkningsutviklingen,” konkluderer Eikemo.