Pressemelding fra Kunnskapssenter for lengre arbeidsliv, fredag 1. november 2024
Snittalderen for når folk kan tenke seg å tre helt ut av arbeidslivet er 65,2 år. Blant de som selv jobber og er over 60 år, er imidlertid snittalderen for ønsket avgang høyest med 69,2 år.
Vi lanserer barometeret på Forskningskonferansen fredag 1. nov. Se sendingen her!
«For 20 år siden var ønsket pensjonsalder 62 år, så både reell og ønsket pensjonsalder har økt. Det er veldig bra, både for den enkelte som opplever glede ved å yte og være del av et arbeidsfellesskap, og for samfunnet som virkelig trenger seniorene i arbeidslivet,» sier direktør Kari Østerud ved Kunnskapssenter for lengre arbeidsliv.
Norsk seniorpolitisk barometer viser at mange arbeidstakere opplever økt mestring, trivsel og arbeidsglede etter at de er blitt seniorer. 67 prosent av den yrkesaktive befolkningen mener det er rimelig at folk jobber lenger når de lever lenger.
Nærmeste leder viktig
«Godt arbeidsmiljø, økt livskvalitet, selvbestemmelse og at jobben er nyttig og interessant er viktig for at folk skal fortsette å jobbe etter at de kan velge å pensjonere seg,» sier Østerud. 79 prosent av de spurte over 62 år svarer at det er viktig eller meget viktig at nærmeste leder vil at de skal fortsette å jobbe. Dessuten har andelen som svarer at det er meget viktig at jobben er godt betalt økt de to siste årene fra 28 til 33 prosent.
Se sak på vg.no her (pluss-sak).
Menn legger mer vekt på fleksibilitet, mens kvinner legger mer vekt på at jobben er nyttig og at de kan jobbe redusert. Folk med høyere utdannelse er mest opptatt av å få nye utfordringer. Ansatte i privat sektor er mer opptatt av fleksibilitet i arbeidstid og -sted enn de i det offentlige.
Arbeidsgleden øker med alder
Det er de eldste arbeidstakerne som gleder seg mest til å gå på jobb. 46 prosent av arbeidstakere over 60 år gleder seg alltid til å gå på jobb. Mens arbeidstakere i 50-årene er de som gleder seg mest til å gå av med pensjon.
70 prosent av arbeidstakere over 60 år opplever at de mestrer jobben meget godt, sammenlignet med 40 prosent blant de under 30 år. De under 30 har opplevd størst nedgang i mestringsfølelsen siden 2020.
«Det er på høy tid å knuse myten om den slitne senioren som ikke henger med på jobben,» sier Østerud.
Arbeidstakere blir «eldre» senere
Alderen man anses som eldre i arbeidslivet fortsetter å øke. Gjennomsnittlig alder for når folk regnes som «eldre» i arbeidslivet er nå 59,6 år, som er rekordhøyt.
Tallene viser også nedgang i støtte til at arbeidsgivere ved nedbemanning bør kunne si opp eldre arbeidstakere først.
«Samtidig ser vi en økning i at arbeidstakerne opplever at yngre blir foretrukket ved innføring av ny teknologi. Det er viktig at også seniorene blir med på kompetanseøkning, og at de ikke inntar en offerrolle der de forventer å bli diskriminert,» sier Østerud.
Fakta
Norsk seniorpolitisk barometer er blitt gjennomført av Ipsos på oppdrag fra Kunnskapssenter for lengre arbeidsliv siden 2003. 3002 arbeidstakere i alle aldre er i år blitt spurt om tema som motivasjon, kompetanse, mestringsfølelse, lederen sin, og fremtidsplaner.