Sintef om digitalisering

Seniorer ser digitalisering som en mulighet, ikke en trussel

Ny forskning fra SINTEF Digital viser at seniorarbeidstakere ser på digitalisering som en mulighet til å forenkle arbeidsprosesser, snarere enn en trussel mot deres arbeidsplasser.

Berit Solli

Forskerne Lisbeth Øyum, Kristin Lebesby og Tove Håpnes har undersøkt hvordan syv virksomheter i ulike bransjer bruker fleksibilitet til å beholde sine seniorer. De har utført et større prosjekt med tre forskningsspørsmål. (Se mer om prosjektet og de to første nyhetene fra rapporten nederst i saken.)

Det siste forskningsspørsmålet handler om sammenhenger mellom fleksibilitet på den ene side og digitalisering og grønt skifte på den andre. Det viste seg at seniorene opplever begge deler positivt:

Digitalisert bestandig

De fant at dagens seniorer har vært med på digitalisering siden 1970- og 80-tallet. Dagens seniorer opplever at de har håndtert endringer før, og sier at de kan håndtere flere endringer. 

“Digitalisering har skjedd over mange, mange år. Seniorene som vi intervjuet sa at det har vært egentlig såpass gradvis at vi nå ikke har barrierer for å ta i bruk ny teknologi etter hvert som den kommer,” sier Øyum. Forskerne er fra SINTEF Digital.

Hva som virker

Seniorenes lange arbeidserfaring gir dem en unik innsikt i hvilke deler av verdiskapingen som kan understøttes av digital teknologi, og hvilke som er vanskelige å erstatte.

Forskerne mener denne kompetansen bør utnyttes bedre i norsk arbeidsliv. De peker også på at seniorenes erfaring tas med i utviklingen av mer brukervennlige systemer.

“Med mer brukervennlig så snakker vi ikke om at tastene skal være store. Det er funksjonaliteten som er helt klart viktigst,” sier Lebesby.

Studien viser også at seniorer har stor læringslyst og ønske om kompetanseheving innen digital teknologi. Seniorene svarer at endringer i selve teknologien ikke utløser pensjonering, men at det er dårlig ledelse og prosesser i endringene som er problemet.

Meningsfull grønn omstilling

Seniorene svarer at de er stolte av å jobbe i virksomheter med fokus på bærekraft i løsninger, produkter og verdikjeder.

«Seniorene opplever seg selv som positive realister, heller enn idealister. Vi ser også at de er vel så opptatt av sosial bærekraft, ikke bare grønn omstilling,» sier Håpnes.

Vil du vite mer?

Sintefrapporten om fleksibilitet er omfattende. Finn hele her.

Sintef har gjennomført studien på oppdrag fra Kunnskapssenter for lengre arbeidsliv, som har presentert hele rapporten på Forskningskonferansen, se opptak og presentasjon her.

Som nyhetssaker her på nettsiden presenterer vi funnene i tre saker, som handler om hver av rapportens delspørsmål.

  1. Hva kjennetegner virksomheter som lykkes med fleksible løsninger for seniorer (les mer her)?
  2. Hvilke forventninger har arbeidstakere til fleksibilitet (les mer her)?
  3. Hvordan påvirker digitalisering og grønn omstilling mulighetene for fleksibiliet (denne)?

Her på nettsiden til Kunnskapssenter for lengre arbeidsliv vil vi legge ut alle de syv casene under fanen «Eksempler og praksis». Du finner de syv også i rapporten.