Jeg testet det nyeste verktøyet for å lage nyhetstekster ved hjelp av kunstig intelligens (AI). Kunne jeg få gratis innhold til jobbens digitale kanaler? Uten at noen merket det? Kan jobben virkelig gå av seg selv, kanskje fjernstyrt fra en sydhavsøy?
Jeg jobber ved Senter for seniorpolitikk. Vi jobber mot myter og stereotypier om eldre arbeidstakere ved å spre kunnskap om seniorer i arbeid. Vi preker for ansatte over 55 år (og deres ledere og tillitsvalgte) om hvordan de neste 15 årene i arbeidslivet kan bli de 15 beste.
Så la meg avsløre at testingen av bot-en viser at jeg ikke kan pakke hengekøya riktig ennå. Roboten svarer greit på arbeidslivsspørsmål, jobbmotivasjon og livslang læring. Den misforstår litt om pensjon (spør heller NAV og Norsk pensjon). Men mest avslørende og komisk blir det når jeg ber den skrive en historie og et dikt om eldre arbeidstakere.
Protagonistens kamp
Myter om eldre arbeidstakere er for eksempel at de er snille/søte/minner om bestemor/takler ikke denne EDB-en/er kranglete/velg det som passer.
Les bare hva kunstig intelligens svarer når jeg spør «Kan du skrive en historie om en eldre arbeidstaker?» Maskinen skriver:
«Sara var en eldre arbeidstaker som hadde jobbet hos det samme selskapet i over 30 år. Hun hadde alltid vært en dyktig og lojal medarbeider, og hadde jobbet seg opp fra en enkel stilling til en ledende posisjon. Men da hun nærmet seg pensjonsalderen, begynte hun å føle at hun ble mindre verdsatt og at hun ble ekskludert fra de yngre medarbeiderne. Hun hadde også mer og mer problemer med å holde seg oppdatert på ny teknologi og fagkunnskap. Til slutt ble hun oppfordret til å gå av med pensjon. Sara ble såret og fortvilet, og følte at hun ble kastet ut på sidelinjen. Men så tok hun grep og begynte å søke etter nye muligheter. Hun fant en jobb som ga henne utfordringer og mening, og som ga henne mulighet til å fortsette å lære og utvikle seg. Sara følte seg igjen verdsatt og inkludert, og fortsatte å jobbe lenge med stor glede og engasjement.»
Er ikke dette en Disney/Pixar-historie om helten som kjemper seg frem gjennom motgang, og kommer til et vendepunkt, som ender godt?
Sannheten er at folk over 55 år er enda mer forskjellige fra hverandre enn folk på 25. Og at dagens 50-åringer er mye friskere enn 50-åringer var for tjue år siden. Gamle folk er ikke hva de var. Og også positive myter forsterker inntrykket av at det er noe spesielt eller galt med folk, gjerne på grunn av alderen. At folk over 55 er dumme, svake, trenger hjelp.
Sterke følelser
Patosen blir videre riktig sterk når jeg ber ChatGPT skrive et dikt om eldre arbeidstakere:
Eldre arbeidstakere // Erfarne og dyktige alltid i arbeid og krig // Lojale og kloke alltid med oss og gjør et popp // Fortsatt lærende og utviklende mot fremtiden alltid sende // Verdifulle og viktige for arbeidsplassen og samfunnet // Lønnsomme og lønverdige alltid respekterte og verdsatte // Livslang læring og arbeidsglede er vår fremtid og løsningen
I arbeid og krig, faktisk.
Forsterker klisjéer
Testen viser at autogenerert innhold forsterker klisjéene fremfor å avsløre dem. Det er veldig dumt for mine hengekøyeplaner, for eldre arbeidstakere, for sjefene deres og for samfunnet, som trenger at flest mulig jobber lengst mulig.
På systemnivå blir det enda verre, siden dette gjelder alle som sprer kunnskap som lesere ikke nødvendigvis blir engasjert av umiddelbart.
Roboten gjør jo så godt den kan. Den skriver bare hva den finner på nettet av eksisterende og mer eller mindre populære seiglivede myter. Erfaringen viser dog at den som «har en senior» selv, eller selv er over 55, ikke nødvendigvis deler disse opplevelsene.
Dermed blir den kunstige intelligensens diktning litt for rar til å duge som folkeopplysning. Jeg får ta på ullgenseren og skrive på selv, inntil videre.