Gamle foreldre

Eldre arbeidstakere trenger ikke kutte arbeidstiden

Forskere finner ingen sterk oppslutning i befolkningen om at eldre arbeidstakere bør redusere sin egen arbeidstid for å hjelpe sine gamle foreldre.

Berit Solli

Forskerne Ragni Hege Kitterød og Anne Skevik Grødem ved Institutt for samfunnsforskning har skrevet et notat om befolkningens oppfatninger om voksne barns ansvar for å ta seg av sine foreldre. De har også analysert hvorvidt disse oppfatningene varierer med «barnets» kjønn.

Forskerne baserer analysen på et spørsmål fra CORE SURVEY 2022 – Likestillingsundersøkelsen. Halvparten av respondentene ble spurt hvorvidt kvinner over 60 år bør redusere arbeidstiden for å hjelpe gamle foreldre. Den andre halvparten svarte på hvorvidt menn bør gjøre dette.

Mindre motstand mot at menn tar seg fri for omsorg

«Vi finner ingen sterk oppslutning om at eldre arbeidstakere bør jobbe mindre for å ta seg av gamle foreldre,» sier Kitterød. Men det er større oppslutning om / mindre motstand mot at menn bør gjøre det, enn at kvinner bør gjøre det.

Kvinner er oftere enn menn uenige i at kvinner og menn bør redusere arbeidstiden for å ta seg av gamle foreldre. Og oppslutningen er mindre i eldre enn yngre aldersgrupper.

Anne Skevik Grødem og Ragni Hege Kitterød
Anne Skevik Grødem og Ragni Hege Kitterød fra Institutt for samfunnsforskning. (Foto: ISF)

Det er også en klar sammenheng mellom oppslutning om at likestilling er viktig, og holdninger til om eldre arbeidstakere bør jobbe mindre for å hjelpe gamle foreldre. Sammenhengen er negativ når det spørres om kvinner, og positiv når det spørres om menn.

Les også om tidsklemma her.

Fakta

CORE SURVEY 2022 – Likestillingsundersøkelsen er om befolkningens syn på ulike likestillingsspørsmål.

Undersøkelsen er laget av CORE – Senter for likestillingsforskning ved Institutt for samfunnsforskning.

Undersøkelsen ble gjennomført av Kantar Public våren 2022.

Kantar har intervjuet ca 4000 mennesker, halvparten kvinner og menn.