Kanadisk forskning

Eldre arbeidstakere nøler med å fortelle om hva de trenger

En ny studie avdekker at mange eldre arbeidstakere er tilbakeholdne med å dele sine støttebehov på arbeidsplassen. Frykten for aldersdiskriminering og jobbusikkerhet er blant årsakene.

Berit Solli

illustrasjon

Foto: iStock

En ny kanadisk studie publisert i tidsskriftet Work, Aging and Retirement kaster lys over utfordringene eldre arbeidstakere møter når det gjelder å dele informasjon om sine behov på arbeidsplassen.

Forskere fra University of Toronto intervjuet 68 arbeidstakere over 50 år i fokusgrupper. De spurte etter seniorenes erfaringer med å dele eller holde tilbake informasjon om sine støttebehov på jobben. Støttebehov kan handle om sånt som ansattes egen helse, omsorgsoppgaver, hull i kompetansen, eller problemer hjemme. Forskerne spurte om seniorenes arbeidserfaringer, aldersrelaterte endringer og hvordan de bestemte seg for om de skulle fortelle om dette på jobb eller ikke.

Personvern og tillit

Studien fant at mange eldre arbeidstakere er skeptiske til å fortelle om sine behov på arbeidsplassen. De er opptatt av privatlivet sitt, hva de kan stole på å si til hvem (hvem sladrer, hva om jeg får ny sjef?), om det de sier blir skrevet ned noe sted (hva havner i rullene hos HR?), og tidspunktet for å dele for eksempel at de tenker på pensjonering.

Studien viser at ansatte er mest tilbakeholdne med å dele informasjon om kroniske fysiske eller psykiske helseproblemer, egenopplevde aldersendringer og sitt behov for mer opplæring.

Snakker ikke om pensjonering

En ansatt må jo en eller annen gang fortelle om sine planer for å pensjonere seg. Men tidspunktet for å fortelle er viktig for arbeidstakerne i den kanadiske studien. Spesielt var arbeidstakerne opptatt av å ikke avsløre for tidlig at de tenker på å slutte. De opplevde at de da ble sårbare for å miste jobben, sin anseelse eller posisjon.

Seniorene foretrekker å opprettholde personvernet og å ha kontroll over informasjon om seg selv. Men det ble ikke alltid sett på som ønskelig eller gjennomførbart gitt jobbrelaterte krav og behovet for å opprettholde positive relasjoner med andre.

Fire hensyn å ta

Fire tema påvirket deltakernes beslutninger om å fortelle om sine støttebehov på jobb:

  • Behovet for å formidle informasjon, altså om problemet deres påvirket jobben.
  • Ønsket om å opprettholde sitt rykte.
  • Tillit til andre og opplevd støtte
  • Opplevd jobbusikkerhet

Nytt i denne forskningen er at den viser skjørheten eldre arbeidere føler når deres rykte ligger i andres hender. Eldre voksne er bekymret for at å avsløre støttebehov til kolleger kan misbrukes på en måte som undergraver deres presentasjon av seg selv og deres rykte som en produktiv og dyktig arbeider. De var redde for å bli oversett ved forfremmelser eller at det ville påvirke deres evne til å forbli ansatt.

Deltakerne uttrykte også bekymring for aldersdiskriminering og utfordringer med å finne ny jobb som eldre arbeidstaker.