Lederne har svart

Du blir tidligere “eldre” i privat sektor

Det er opptil fem års forskjell på når ledere og rekrutterere opplever jobbsøkere og ansatte som "eldre". Det viser Norsk seniorpolitisk barometers lederundersøkelse.

Berit Solli

kvinne-tenker

Ledere i offentlig og privat sektor vurderer alder ulikt.

Resultater fra Norsk seniorpolitisk barometer – lederundersøkelsen, viser en del forskjeller mellom ledere i privat og offentlig sektor. Noen eksempler på sektorforskjeller:

  • Alderen for når man vil nøle med å innkalle en kvalifisert søker til en stilling til intervju er i gjennomsnitt 58 år i privat sektor. Den er 62,7 år i offentlig sektor. Analyser viser at variasjonen i når ledere blir skeptiske til å ansette noen pga. høy alder skyldes negative holdninger til eldre arbeidstakere mer enn andre kjennetegn knyttet til lederen eller til virksomheten. 
  • Ledere i privat sektor anser at man begynner å bli eldre i arbeidslivet ved 55,6 år. Ledere i offentlig sektor svarer 57,6 år.
  • 27 prosent av lederne i privat sektor har opplevd at eldre arbeidstakere forbigås ved internrekruttering og forfremmelser. Dette mot 14 prosent av lederne i offentlig sektor.

65 er den nye pensjoneringsalderen