Seniorpolitisk veileder
02 Utvikling
Med utgangspunkt i resultatene fra kartlegging og analyse kan vi nå utvikle tiltak som vil styrke mulighetene for å planlegge gode senkarrierer. Et overordnet mål kan være å utvikle en strategi som skal bidra til at flere kan fortsette lenger i arbeid i vår virksomhet:
- Utarbeid ulike delmål for hva dere ønsker å oppnå.
- Vurder ulike strategier og tiltak som svarer til virksomhetens utfordringer, og som kan bidra til måloppnåelse.
- Hva vurderer dere som det viktigste å begynne med?

Utarbeide mål og valg av tiltak
De ulike delmålene for strategien settes ut fra den enkelte virksomhets utfordringer, og vurderes i lys av disse. Eksempel på slike delmål kan være:
- Øke andelen som fortsetter i arbeid etter fylte 62/65/67 år
- Øke gjennomsnittlig avgangsalder
- Øke andelen seniorer som deltar i ulike kompetansetiltak
- Redusere andelen medarbeidere som slutter før aldersgrensen
Vi skiller mellom tiltak på virksomhetsnivå og tiltak for den enkelte medarbeider. Eksempler på gode tiltak kan ikke uten videre overføres fra en virksomhet til en annen. Det avhenger av hva det er behov for og mulig å få til i den enkelte virksomhet.
Seniormedarbeidere er som alle andre medarbeidere, de har ulike ønsker og behov. Det generelle lovkravet om tilrettelegging av arbeidet er uavhengig av medarbeidernes alder. Mange seniorer har ikke behov for særskilte tiltak eller de har kun behov for mindre tilpasninger. Men de aller fleste har behov for å videreutvikle seg gjennom programmer for kompetanseutvikling, i samarbeid med andre eller ved endring av oppgaver og/eller ansvar.
Alt kan ikke gjøres på en gang. Sett opp en tidsplan for innføring av tiltak på virksomhetsnivå. Tiltak for den enkelte medarbeider innføres etter en individuell kartlegging og vurdering (f.eks. etter en gjennomført medarbeidersamtale), eller når behovet oppstår.
Den viktige medarbeidersamtalen
Medarbeidersamtaler finnes i de fleste virksomheter. For å integrere et seniorperspektiv i medarbeidersamtalene, kan en utvide tidsperspektivet i samtalene slik at senkarrieren til den enkelte kan planlegges og utvikles. Hva skal til for at de neste fem, ti eller femten årene skal bli best mulig? Vi kaller dette for en «Medarbeidersamtale med fokus på ønsket jobbframtid». Samtalen inkluderer dermed senkarrieren som eget tema for seniorene.
I noen virksomheter velger de å ha særskilte samtaler om dette ved en gitt alder, såkalte «milepælsamtaler» (dette kan være f.eks. ved 55 eller 60 år), mens mange virksomheter i stedet velger å integrere dette temaet i de årlige medarbeidersamtalene. Det er viktig å gjennomføre medarbeidersamtaler med alle medarbeidere uavhengig av alder, men innholdet bør målrettes mer mot den enkeltes livssituasjon og framtidsplaner når en nærmer seg midt- eller senkarrieren.
I tillegg til ordinære tema i en medarbeidersamtale legges det særlig vekt på kompetanseutvikling, arbeidsoppgaver og videre karriere de neste årene.
Ledelse
Aldersbevisste ledere må ha kunnskap og kompetanse om ulike seniorpolitiske tema. Aktuelle tema er blant annet: Aldring og arbeid, holdning til alder og diskriminering, kunnskap om læring i voksen alder og hva som skaper en god senkarriere.
Dessuten må det følges opp i samarbeidsmøter med de ansattes representanter.
Flere eksempler på tiltak
Vi skiller mellom tiltak på virksomhetsnivå og tiltak for den enkelte medarbeider. Eksempler på gode tiltak kan ikke uten videre overføres fra en virksomhet til en annen. Det avhenger av hva det er behov for og mulig å få til i den enkelte virksomhet.
Sammensetningen av tiltak for den enkelte må gjenspeile dette mangfoldet. Det er altså ingen automatikk i å innføre tiltak knyttet til alder alene.