Innlegg i Dagens Næringsliv

Fem nøkler til å beholde folkene dine

Kari Østerud deler fem råd om hvordan du som leder får eldre arbeidstakere til å bli.

Berit Solli

Direktør og mormor Kari Østerud (59) tar et oppgjør med stereotypene om bestemødre i dagens VG. (Foto: Øyvind Haug)

Innlegg i Dagens Næringsliv 6. januar.

Vi står overfor et historisk skifte i arbeidslivet. For første gang blir vi flere eldre enn barn og unge, og dette skjer akkurat nå. Som ledere har vi et ansvar for å tilpasse oss denne nye virkeligheten og utnytte potensialet som ligger i en aldrende arbeidsstyrke.

Her er fem råd for å lykkes med aldersvennlig ledelse:

1. Sett seniorperspektivet på agendaen

Altfor mange virksomheter mangler en strategi for å beholde og utvikle sine eldre medarbeidere. Start med å anerkjenne at seniorene har verdifull kompetanse og erfaring som bedriften trenger. Gjør dette til et prioritert tema i ledergruppa og i organisasjonen som helhet.

2. Bekjemp alderisme aktivt

Alderisme – diskriminering basert på alder – er ofte ubevisst, men like fullt skadelig. Vær oppmerksom på egne fordommer og stereotypier om eldre arbeidstakere. Forskning viser at mange myter om eldres omstillingsevne og produktivitet ikke stemmer. Sørg for at seniorer inkluderes i prosjekter, kompetanseutvikling og nye satsinger på lik linje med yngre ansatte.

3. Skap en kultur for livslang læring

Motivasjonen for å være med på omstillinger og lære nye ting har lite med alder å gjøre. Gi alle ansatte, uavhengig av alder, muligheter for faglig utvikling og nye utfordringer. Verdsett den unike kompetansen mange seniorer har fra tidligere teknologiske og organisatoriske endringer.

4. Tilrettelegg for fleksibilitet og autonomi

Balanse mellom krav og ressurser, samt mulighet for selvbestemmelse, er nøkkelfaktorer for å beholde seniorer lenger i jobb. Gi ansatte innflytelse over hvordan arbeidet organiseres og utføres. Vurder muligheter for fleksible løsninger, for eksempel tilpasning av arbeidsoppgaver og -organisering, eller fleksibel arbeidstid, hjemmekontor o.l.

5. Før åpne dialoger om fremtidsplaner

Mange ledere kvier seg for å snakke med seniorer om deres fremtidsplaner. Men åpne, tillitsfulle samtaler er avgjørende. Spør direkte: “Hva skal til for at du ønsker å fortsette å jobbe hos oss?” Vis at du verdsetter deres bidrag og ønsker at de skal bli. Unngå antydninger om pensjonering som kan tolkes som et ønske om at de skal slutte.

Ved å implementere disse rådene kan vi skape et mer inkluderende og produktivt arbeidsliv for alle aldre. Husk at dagens 70-åringer er som 50-åringene var for noen tiår siden. Ved å utnytte seniorenes ressurser og erfaring kan vi ikke bare møte fremtidens arbeidskraftbehov, men også skape mer mangfoldige og kunnskapsrike organisasjoner.

Også podkast hos NHH

Innlegget bygger på et intervju med Kari Østerud i Norges Handelshøyskoles podkast Lederskap.

Hør episoden selv her.

Les mer om at seniorenes utdannelsesnivå øker her.

Les DN her