71 år gamle Per Hjertaas har vært i arbeidslivet i 42 år. Han har tidligere kjørt anleggsmaskin, har erfaring fra fagbevegelsen, helsesektoren og jobbet som personalforvalter i Trondheim kommune.
Nå kjører han buss, etter at han ble «tvangspensjonert» fra jobben i kommunen da han nådde 70-årsgrensa for pensjon.
“Det er trist å vite at du skal avslutte et langt arbeidsliv. Jeg skjønner at det er normalt, men når det rammer en selv så føler man på et slags tomrom,” sier han til TV2.
Verdighet, sier Mjøs Persen
“Aldersgrensen er der for å kunne gi en konfliktfri avgang fra arbeidslivet, sånn at pensjonister kan gå av med verdighet,” sier arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen til TV2.
Utdatert, sier Østerud
Direktør i Senter for seniorpolitikk Kari Østerud er også intervjuet i innslaget. Hun mener at det er utdatert å ha en absolutt aldersgrense som gjelder alle når de blir 70 år.
Østerud trekker frem at 70-åringer i dag i snitt er i mye bedre form, både fysisk og intellektuelt, enn for 50 år siden. Kanskje på nivå med det 50-åringer var da. Se rapporten Østerud viser til her.
“Noen får større helseproblemer når de blir eldre, men gruppen eldre i dag har bedre forutsetninger for å jobbe lenger,” sier Østerud.
Reddet fra pensjonist-sofaen
Per Hjertaas er glad han valgte å bytte bransje til bussbransjen etter at han fylte 70 år. Han opplever at jobben gir ham bedre helse og livskvalitet.
“Bussbransjen har reddet meg fra å bli pensjonist. Jeg føler meg ikke gammel lenger, for du får energi av å være i en jobb hvor du blir verdsatt og møtt på en ordentlig måte,” sier han til TV2.