NRK P1+ har programmet Frokostradio. I morges, mandag 18. oktober, gjestet direktør Kari Østerud og synspedagog Bente Hermansen radioprogrammet.
Bente er nylig ferdig med master, og fikk ny jobb i Nordre Follo kommune.
Lytt selv på NRK P1? Frokostradioen her.
Les vårt intervju med Bente Hermansen her.
Frokostradioens Tom Erik Sørensen intervjuet også direktør Kari Østerud ved Senter for seniorpolitikk:
Hva synes du om det Bente Hermansen har gjort?
Bente er en strålende dame og et utrolig godt eksempel og sikkert et forbilde for mange. Og så tror jeg nok hun er litt sjelden.
Gripe muligheten
Ja, hvor sjelden tror du hun er?
Det å begynne på et masterløp etter fylte 60 år er det veldig få som gjør. Og vi ser at jo eldre du er, jo sjeldnere deltar du på formell etter- og videreutdanning. Det betyr ikke at man slutter å lære ting og utvikler seg i jobben. Men de som går på et sånt formelt løp som Bente gjorde, det er det nok flere yngre enn eldre som gjør.
Bente Hermansen, som som trivdes storveis, har grepet den muligheten som kom. Du er jo avhengig av flere for å kunne gjøre det dersom du vil stå i full jobb?
Ja, jeg har forstått det sånn at arbeidsgiveren har vært en av heiagjengen som har lagt til rette sånn at hun kan ta etter- og videreutdanning. Men til syvende og sist, når du går på et sånt løp, så handler det nok veldig mye om deg selv og din egen motivasjon og guts. Og jeg synes jo Bente var inne på noe som var veldig viktig. For du lurte på, “men i all verden du var jo 60 år da du begynte, og hadde du tid nok?” Og svaret hennes var at “ja, det hadde jeg”. Det tror jeg er en veldig viktig innstilling hvis du lurer på om du kan og vil ta etter- og videreutdanning.
Tror du at det finnes flere sånne heiagjengen som du refererer til, altså arbeidsgivere som applauderer?
Applaus fra arbeidsgiver
Ja, vi har kartlagt forskjellige yrker og bransjer og muligheten for livslang læring og å fortsette å utvikle seg og lære ting i jobben. Da svarer også seniorer at det stort sett er ganske gode muligheter for det. Men det er nok sånn at de yngre blir foretrukket hvis man for eksempel skal innføre nye arbeidsmetoder eller ny teknologi. Så det er en tendens til at arbeidsgiver satser mer på de yngre enn de eldre.
Det er kanskje unødvendig å spørre hva du synes om det?
Ja, vi må jo slutte å tro at læringsevnen blir dårligere og at hjernen slutter å virke fordi du har bursdag. Det er som Bente sier: Læringsevnen holder seg like godt til langt opp i 70 årene. Men man lærer kanskje på en annen måte. Det er ikke noe problem for en 60-åring å ta en ny utdanning og lære seg nye ting. De mulighetene har hjernen også når du blir voksen.
Men så hørte vi Bente Hermannsen, det osa jo av motivasjon og stå på vilje. Hva må til for at flere blir motivert til å gjøre som Bente?
Dette altså jeg tror du må ta en liten prat med deg selv og spørre deg hvilken rolle har jeg inntatt i mitt eget yrkesliv. Og der er det mange roller. Men de to kanskje mest karikerte rollene er at du har startet på en sånn avviklingsprosess og ser liksom pensjonsflagget veive i det fjerne? Eller er du klar for fortsatt læring og utvikling? Og hvis du skal ha det moro på jobben, og opprettholde motivasjonen, og glede deg til å gå på jobben, så har du ikke noe valg: Da må du velge lærings- og utviklingssporet.
Ny statsråd
Men så er det jo sånn at vi er avhengig av politikk som også legger ting til rette for at seniorene kan jobbe lenge og heve kompetansen sin. Hva tror du nå, som vi har fått ny regjering, vil det gjøre noe forskjell?
Det er ganske tverrpolitisk enighet i Norge om at vi trenger eldre arbeidstakere i jobb lenge. Der tror jeg nesten alle de politiske partiene er enige. Og så diskuterer de virkemidler. Jeg har også hørt at nesten alle politiske partier snakker om at vi må gjøre etter- og videreutdanning mer fleksibel, sånn at det er mulig å kombinere med jobb. Men foreløpig er vel det litt på det vil jeg kalle “festtale-nivå”. Det mangler kanskje litt på de konkrete tiltakene.
Hvis det nå sitter en statsråd som har litt makt over slike ting og hører på radioen, hva vil du si?
For det første så vil jeg håpe at statsråden har lyst til å komme og besøke oss ved Senter for seniorpolitikk. Så kunne vi snakket om det over bordet, så det kan hende at det kommer en invitasjon. Men det viktigste tror jeg er at når det gjelder etter- og videreutdanning, så er det ikke sånn one size fits all. Det er forskjell på en 30-åring og 60-åring,. Og så vi må ha systemer som fanger opp det.
Heldige unger
Og så, til slutt, så gjentar vi applausen som vi vil gi til Bente Hermansen?
Ja, de ungene som skulle treffe henne i dag… Jeg tenker det er så mange unger i Nordre Follo kommune som er så heldig som har en Bente på jobben. Hun hun må hun blir tvangspensjonert når hun blir sytti, men det er heldigvis noen år til så kanskje har det kommet nye regler innen det.
Fakta
Bentes råd til seniorer:
– Snakk med arbeidsgiver om å hva som kan gjøres for at du kan orke å jobbe lenger.
– Grip mulighetene til å få mer kompetanse.
– Vri litt i eget arbeid så du finner glede i det du holder på med.
– Bli god på IKT! Seniorer er ikke dårligere enn andre, men de blir mer stigmatisert hvis de kløner.