Senter for seniorpolitikk jobber for at flest mulig skal kunne og ville jobbe lengst mulig. Vi har etterlyst mennesker som vil fortelle hvordan de fikk ny jobb som senior, og vil spre deres historier på våre nettsider utover høsten. Vi håper deres historier vil sette mot i folk som søker forandring, og inspirere til handling.
«Jeg oppdaget mulighetene og gleden ved å hele tiden hente kunnskap og være i drift,» sier Hanne. Hun var selvstendig næringsdrivende grafisk designer, og orket ikke design, lenger. Som 48-åring startet hun med å ta studiespesialisering, og fortsatte på en bachelor i offentlig administrasjon og ledelse ved siden av designfirmaet sitt. Fra 52 år av tok hun vikariater og praksisplasser i retning av målet: Å få jobb i Nav.
Hele tiden studiepoeng
«Jeg tok hele tiden studiepoeng som var knyttet til faget i jobben jeg hadde, ved siden av mest mulig jobb,» sier Hanne. Hun endte med hele 335 studiepoeng (60 studiepoeng er ett år). Etter bachelor har hun tatt tre videreutdanninger og fem enkeltfag, for eksempel innen karriereveiledning, trygderett, kunnskapsledelse og prosessledelse. I 2014 fikk hun fast jobb som veileder for arbeidssøkere, og så kom hun over på arbeidslivssenteret.
«I vinter var jeg ferdig, og nå er jeg her jeg vil være. Nå kan jeg bruke det jeg har gjort for å bli god i jobben,» sier Hanne, som nå for første gang på over et tiår ikke skal studere i høst.
Du har stått på utrolig mye veldig lenge?
«Ja, jeg er veldig drevet av nysgjerrighet. Og så er jeg foretaksom, jeg drev jo egen bedrift. Og så liker jeg å sette i gang prosjekter og å bruke meg selv og så er jeg veldig faginteressert,» sier Hanne.
Gjøre rundsnu
«Særlig for oss litt oppi åra, tenker jeg at å gjøre en rundsnu i livet er veldig sunt. Du må få samme driven og nye innspill som yngre folk. Når du får nye innsikter og perspektiver, så blir du bare mer nysgjerrig. Sånn bygger du en sirkel som forsterker seg. Så treffer du masse nye folk, som du kan snakke med om fag og om ting du er interessert i,» sier Hanne.
Hun mener at den norske muligheten for gratis utdannelse må brukes. «Folk skjønner ikke hvor heldige vi er, og tenker begrensninger hele tiden. Du må sette deg selv bak rattet, gripe rattet, sette i gir, sette i høyere gir,» erklærer hun.
Har du møtt på aldersdiskriminering?
«Jeg trodde det var lettere å få ny jobb enn det var, jeg trodde verden lå åpen for meg. Men jeg måtte sende veldig mange søknader. Jeg tenkte aldri at det var alderen, men at jeg manglet erfaring. Men jeg ser jo at det er vanskeligere for en 55-åring å få ny jobb,» sier Hanne.
Flere perspektiver
Hun mener at det uansett handler om å ta frem drivet i seg. «Jeg synes det er litt urettferdig at man ikke forstår verdien av modenhet og overblikket man får, for det tror jeg verden savner litt. Med alderen ser man flere perspektiver sammen i ett uttrykk,» sier den gamle designeren.
Du må sette deg selv bak rattet, gripe rattet, sette i gir, sette i høyere gir.
Hanne Skulstad
Les også intervju med Sølvi her.
Din erfaring med jobbsøk
Å bytte jobb kan for noen være en glede, for andre kan det være traumatisk å stå uten inntekt. Nettopp derfor vil vi gjerne komme i kontakt med deg som har fått ny jobb. Send oss din historie her!
Vi søker folk over 55 år som kan fortelle sin historie til inspirasjon og glede for flere:
- Har du noen tips til andre?
- Tok du utdannelse?
- Byttet du fagfelt?
- Fortell!
Send mail til vår kommunikasjonsrådgiver Berit Solli (bs@lengrearbeidsliv.no) eller fyll ut skjema under:
Fakta
Hannes beste tips til deg som søker jobb:
– Meld deg som enkeltemnestudent på alle studiested, så kommer du inn etter hvert som de åpner. Nå er det for eksempel blitt sluppet mye gratiskurs på NTNU som ble laget under korona.
– Kunnskap er kraft. Kunnskap gjør deg trygg, og det er spennende å vite mer om mye.
– Grip om deg, grip mulighetene!