Eivind var en av mange som mistet jobben i et stort internasjonalt it-konsern i januar 2019, da han var 61 år. Med hjelp fra fagforeningen Tekna fikk han forhandlet seg frem til rettigheter frem til han fikk rett til AFP som 62-åring.
Det viktigste opplæringen var kursene som omhandlet utvikling av datavarehus, men han benyttet også tiden til å lære seg det meget anvendelige programmeringsspråket Python.
«Min erfaring fra ti år før var at headhuntere grabber tak i deg med en gang,» sier Eivind. Han oppdaget imidlertid at han ikke hadde hengt med på kompetansebehovet i markedet sitt. Arbeidsgiveren brukte ham til å drifte et program han hadde vært med på å utvikle. «Jeg ble litt slapp når det gjelder å være på vakt med min egen utviklerkompetanse,» sier han.
Men Eivind var ikke klar til å «logge av». Ved hjelp av nettkurs fikk han ny kunnskap. Han fikk hjelp av fagfolk til å sette opp LinkedIn-profil og CV, og fikk satt i gang jobbsøk. Han søkte mange jobber og var på mange intervju, men av ulike grunner ble det stang ut.
«Det er sikkert ikke lett for HR-avdelingene eller rekrutterere å svare oppriktig på hvorfor det ikke ble meg før. Men det jeg har fått høre var at jeg ikke hadde ønsket kompetanse, eller at de hadde erfaring med at folk i min aldersgruppe ikke ønsket å jobbe 100 prosent, eller sluttet etter kort tid,» sier Eivind.
Finne ut hva de vil ha
Eivind har imidlertid aldri sluppet taket i sin kreativitet, Han tror at han fikk jobb i en stor tjenesteleverandør fordi han evnet å selge inn nye tanker og idéer, og vise at han kan samarbeide med alle.
«Jeg trodde først at det var alderen min som kicket meg ut. Men for å få jobb, må du matche der bedriften er i utviklingen sin, og så må du ha kompetanse. Etter hvert fikk jeg også mer erfaring med prosessen med intervjuer: I starten pratet jeg altfor mye. På forhandlingsteknikk-kurs med Tekna lærte jeg meg å holde kjeft på riktig tidspunkt, og å finne ut hva de virkelig ville ha,» sier Eivind.
Eivind ønsket å jobbe med datavarehus og analyse. Han oppdaget at nettkurs er billig – for et par hundre kroner kan man blant annet ta et stort kurs på Udemy, Coursera, EdX eller andre plattformer.
«Jeg spredte jeg meg på flere tema og kvalifiserte meg på mange jobber,» sier Eivind. Han var på mange intervjuer, snakket med et titalls rekrutterere, og det ble mange «nesten». Erfaringen med rekrutterere er at norske ofte er unge, umodne og ikke ser verdien i seniorer. Han mener at engelske hodejegere tar eldre arbeidstakere mer på alvor, og også norske rekrutterere som er eldre selv har en mer positiv magefølelse. Til slutt fikk Eivind jobb i et rapporteringssenter.
«Vi er i starten av en reise der jeg kan bidra. De satser virkelig, og jeg synes det er helt fantastisk. Jeg ønsker å jobbe så lenge helsa holder og så lenge jeg kan bidra. Gode tilbakemeldinger og at jeg lærer noe nytt hver dag gjør at jeg stortrives i min nye jobb. Jeg føler meg veldig heldig og ser nå lyst på fremtiden,» sier Eivind etter fire måneder i ny jobb.
Gjøre seg kvalifisert
Råd til andre fra Eivind vil være å gjøre seg kvalifisert, og deretter finne ut hvordan du kan passe inn og fungere i en eventuell ny jobb. Det siste må gjøres i den første samtalen. Bruk av senioritet og alder/erfaring i disse samtalene bør unngås. Det står seg i CV og taler for seg selv.
Fakta
Eivinds tips til andre jobbsøkere:
– Vær sta, gi aldri opp!
– Du får ikke jobb hvis du sutrer
– Du får jobb når du er kvalifisert
– Det er lett å la seg friste av pensjon, men når du regner på det, blir det ikke mye fra 62.
– Du er aldri utlært
– Du må alltid være på vakt i tekniske yrker. Hele tiden lære deg nye ting. Jeg gjorde tabben at jeg lot det skure og gå.
– Erfaringer du har er ikke så verdifulle fordi alle vil gjøre sine egne erfaringer
– Hvis snittsalderen et sted er 35, vil du ikke passe inn. Begynn et sted hvor det passer for begge.
– Finn noe annet å si enn at alder er grunnen.