Serie: Seniorer i ny jobb

Paal sa opp og startet som coach

Paal var 56 år da han sa opp som kommunikasjonssjef for å bli selvstendig næringsdrivende coach for ledere.

Berit Solli

Paal-leveraas

Paal Leveraas startet for seg selv som coach da han var 56 år. (Foto: Sverre Chr Jarild).

«For mange kan det fremstå som galskap å si opp en fast jobb når man er 56. Så jeg er litt stolt av at jeg tok det skrittet. Det er mange som egentlig har lyst til å gjøre noe annet, men ikke helt tør,» sier Paal Leveraas (60).

Seniorpolitikk.no har en intervjuserie med seniorer som har fått ny jobb. Se tidligere intervjuer her.

Paal har vært journalist og redaktør blant annet i Computerworld, og vært gründer av digi.no. Han kom fra journalistikken, uten formell utdannelse. Så fikk han lederroller i redaksjonene. I sitt yrkesliv har han startet fire selskap og vært med på å starte fire til. Han oppdaget at å være leder ikke er det samme som å være fagperson.

Glasstak med alder på

Siden han ble interessert i coaching, har han tatt tre ulike sertifiseringer innen coaching. Han forlot journalistikken og startet coaching-virksomhet for seg selv i 2001. Etter en ti års tid som selvstendig næringsdrivende, ble han igjen ansatt, denne gang som kommunikasjonsmann.

«Etter finanskrisen i 2008 var det tøffe tider, og heldigvis fikk jeg en fin jobb som kommunikasjonssjef i HRNorge fra 2012,» sier Leveraas.

Han erfarte at det er veldig vanskelig å få ny jobb når man er over 45-50 år. «Da faller du ut av alle vurderinger. Jeg kom inn til intervjuer og alt gikk bra, men så var det ett eller annet glasstak som det står fødselsdato på, rett og slett,» sier han.

Selv fikk han jobb i HR Norge da han var 52, som ifølge ham selv var ganske sent. «Jeg hadde hatt et oppdrag som rådgiver for dem. Og så begynte de å snakke om at de skulle utlyse en kommunikasjonsjobb da jeg var på vei ut av et møterom. Da sa jeg at de godt kunne ta med meg i betraktningen. Så det er det beste rådet mitt: Å bruke nettverket. Og så må man nok være fleksibel på at man ikke trenger en fast ansettelse,» sier Paal

Tilter arbeidslivet

I tillegg til coachingvirksomheten har Paal ukebrevet Tirsdagmorgen og tilt.work. “Målet er å bidra til at folk vil ta et større ansvar for bærekraftig lederskap og næringsliv,” sier Paal.

Han mener at å starte et slikt nettsted, med nettmøter og nyhetsbrev har med alder å gjøre: “Da jeg nærmet meg 60, tenkte jeg “Hva skal jeg gjøre neste ti årene?”. Jeg fant ut at jeg ville bygge noe som var litt større enn meg selv, og ha en positiv effekt på verden,” sier han.

Vepsen ut sidevinduet

Han mener at den beste egenskapen man kan rendyrke er evnen til å identifisere og sette ord på problemer en kunde eller arbeidsgiver har, og så å peke på muligheter man ser utenfra.

Ikke ta rennafart igjen og igjen.

Paal Leveraas

Paal forteller om en coachingkunde i femtiårene som hadde mistet jobben. Kunden var som en veps som vil gjennom et lukket vindu, og som ikke ser at vinduet ved siden av står åpent.

«De prøver igjen og igjen og sender 200 søknader. Prøv noe annet! Ikke ta rennafart igjen og igjen. Se om det gir et annet resultat å gjøre noe annet,» sier Paal.

Fakta

Paals råd til deg som ønsker ny jobb:
– Bruk tidligere kollegaer og arbeidsplasser som vet hva du kan.
– Identifisér og sett ord på problemene en kunde eller arbeidsgiver har.
– Kanskje må man være fleksibel på at man ikke trenger fast ansettelse.