Tips til karriereplanlegging for sykepleiere

Nina (59): Det var nå eller aldri!

«Alt er nytt, jeg får en helt ny hverdag,» sier sykepleier og nybakt seksjonsleder for Sterilforsyning på Akershus universitetssykehus, Nina Gurli Hedkrok (59). Nå er planen å jobbe så lenge som mulig.

Berit Solli

Nina Gurli Hedkrok

«Nå har jeg fått en helt annen jobb. Det blir å gå til en helt ny hverdag, med nye utfordringer og nye kollegaer. Jeg har alltid tenkt at jeg skal bruke lederutdanningen min, og følte at det var nå eller aldri,» sier ny V Nina Gurli Hedkrok (59).

Det er kanskje ikke så vanlig at man bytter jobb når man nærmer seg seksti. Men for Nina kom muligheten akkurat på riktig tidspunkt, til å bruke lederutdannelsen og den brede erfaringen fra førti år i helse sektoren og ved samme sykehus.

«Nå har jeg fått en helt annen jobb. Det blir å gå til en helt ny hverdag, med nye utfordringer og nye kollegaer. Jeg har alltid tenkt at jeg skal bruke lederutdanningen min, og følte at det var nå eller aldri,» smiler hun.

Nina er i utgangspunktet sykepleier og intensivsykepleier, med lederutdannelse fra BI. Hun har vært plasstillitsvalgt i ti år og hovedtillitsvalgt for Norsk sykepleierforbund (NSF) i to omganger. I 20 år har hun jobbet på Intensiv og syv år i akuttmottaket. Hun har vært avdelingssykepleier, assisterende avdelingssykepleier og de to siste årene har hun jobbet pasientrettet som fagutviklingssykepleier.

Flere ben å stå på

Hun har erfart at jobben ute i pleien til tider kan være veldig krevende. Turnusjobbing er krevende og tærer på. Det blir mer slitsomt desto eldre man blir. Nå i seksjon for sterilforsyningen på sykehuset blir det dagstilling og helgefri. Den fysiske belastningen blir mindre.

Hun har fått med seg mye jobb- og livserfaring som blir nyttig i den nye jobben.

«Jeg har hele tiden sørget for å få flere ben å stå på. Det kommer godt til nytte når du som eldre må ta noen valg for å kunne jobbe til du blir pensjonist. Noen kan stå på gulvet hele livet, men den fysiske belastningen kan bli ganske stor, med mobilisering av pasienter, løft og snuing, pluss veldig mye gåing,» sier Hedkrok.

«Syv år er et ganske greit tidsperspektiv for karriereplanlegging, synes jeg. Hvis jeg skal jobbe til jeg er 65 eller 67, må jeg gjøre endringen nå, før det blir for sent,» fortsetter hun.

Hvilke tips har du til en sykepleier på 40?

«Det er først og fremst lurt å lære mer, for eksempel gjennom verv og ekstraoppgaver, eller ta en utdannelse. Jeg har fått mye god innsikt i organisasjonen og lover og regler som både tillitsvalgt og verneombud. Da har jeg samarbeidet mye med lederne og sett hvordan de jobber,» sier Hedkrok.

Med slik ballast over flere tiår blir det mye lettere å komme inn på tanken om å avslutte karrieren som leder, mener hun. For det kan være litt utfordrende å jobbe 40 år som sykepleier bedside, og så plutselig gå over i ledelse og få ansvar for personalsaker, ansettelser osv.

«Som leder skal du kunne litt om alle tingene og vite hvordan du finner ut av resten,» sier Hedkrok.

Les flere historier om seniorer som bytter jobb her.

Fakta

Ninas tips til en sykepleier på 40 år:
– Ta mer utdannelse, kurs, vær aktiv, tilegne deg ny kompetanse
– Lær mer som tillitsvalgt eller verneombud
– Gå etter hvert ut av turnus, hvis det blir for slitsomt
– Tenk fremover