Presenterte litteraturstudie

Vellykket frokostmøte med Kristiania og NHO om generasjoner

Kristiania arrangerte et godt besøkt frokostmøte 12. mars, da temaet var at vi nå har fire-fem generasjoner arbeidstakere.

Berit Solli

Se film av sendingen her.

Kristiania og Kunnskapssenter for lengre arbeidsliv arrangerte frokostmøte med fremleggelse av en ny rapport med litteraturstudie om generasjoner. Arrangementet hadde rimelig fullt auditorium, og over 200 deltakere på streaming.

“Jeg har fått høre at jeg er halvveis i arbeidslivet. Vi ser allerede konturene av et arbeidsliv der noen vil ønske å jobbe til 75 eller til og med 80. Vi er på vei inn i det forskerne kaller et multigenerasjons arbeidsliv,” åpnet rektor på Kristiania, Trine Johansen Meza.

“Utfordringene ligger ikke i forskjellene, men i hvordan vi legger til rette for at de ulike generasjonene kan jobbe sammen. Med flere generasjoner blir livslang læring virkelig en realitet,” fremhevet rektoren.

Noen tenker at mennesker i ulike generasjoner er fundamentalt forskjellige. Men forskning viser at vi faktisk deler mange av de samme verdiene. Alle ønsker vi meningsfulle arbeidsoppgaver, tilhørighet og en arbeidshverdag som gir oss rom til å utvikle oss.

Se mer om programmet for frokostmøtet her.

Andreas Thon
Førstelektor Andreas N. Thon ved Institutt for ledelse og organisasjon på Kristiania har gått gjennom litteratur sammen med Göran Roos. (Foto: Kristiania)

Litteraturstudie

Les vårt intervju med forsker Andreas N. Thon her om forskningsrapporten her.

«Selv om det demografiske skiftet har stått på agendaen lenge, har diskusjonen mest handlet om hvordan det treffer samfunnet, helsevesenet og at vi vil få mange pensjonister. Diskusjonen har i mindre grad handlet om arbeidsliv og ledelse,» sier Thon.

Finn rapporten her.

Debatt mellom Trettebergstuen og Kaltenborn

Stortingsrepresentant Anette Trettebergstuen (Ap) og adm dir i NHO Service og Handel Anne-Cecilie Kaltenborn gikk i debatt etter forskernes fremleggelse.

Debatt med professor Göran Roos, stortingsrepresentant Anette Trettebergstuen (Ap) og adm dir i NHO Service og handel Anne-Cecilie Kaltenborn ble ledet av direktør ved Kunnskapssenter for lengre arbeidsliv Kari Østerud. (Foto: Elin Lothe Haga, NHO)

“Tjeneste- og handelssektoren er stolte av og kjent for å være veien inn i arbeidslivet. I løpet av årene som kommer, så har vi også potensialet til å tilby sen-karrierer for eldre som vil jobbe litt til før de er på vei ut av arbeidslivet,” sier Kaltenborn.

NHO Service og Handel skriver på LinkedIn om frokostmøtet:

Vi representerer bransjer som tilbyr jobber – og mange av dem – over hele landet. De er vant til, og gode på, å lære opp sine ansatte selv. Våre bransjer tilbyr fleksibilitet – både i kraft av ulike stillingsbrøker, men også gjennom digitalisering og endring av hvordan oppgaver løses. For eksempel: Det er ikke alt omsorgsarbeid som krever helsefaglig utdanning, og om flere eldre skal kunne bo trygt hjemme lengre, så må vi kanskje tenke nytt rundt tjenester i hjemmet.

En av ti i service og handel er over 55 år

Med andre ord: I dag er det omtrent 1 av 10 innen tjeneste- og handelssektoren, som er over 55 år, mens det er mange flere voksne innen industri, olje og gass – der er ¼ over 55 år. I fremtiden vil antall ansatte over 55 år innen tjeneste og handel kanskje kunne øke betraktelig, og disse bedriftene og bransjene kan være noens andre, tredje eller femte karrierevei.

Rapporten viser at vi i fremtiden, med en arbeidsstyrke som blir stadig eldre og som må stå lenger i jobb for å holde velferdsstaten vår i gang, vil møte på utfordringer. Samtidig peker den på mulighetene dette byr på – og nettopp det mener vi at det bør rettes mer søkelys på.

“Det handler om å utvikle eldres rolle i arbeidslivet heller enn å avvikle. Få på plass incentiver som gjør det lystbetont for voksne ansatte å forbli i arbeidslivet – såkalte “pull” og “stay” faktorer, snarere enn “push” faktorer. Et enkelt grep som kan gjøres allerede nå i norsk arbeidsliv, er å fjerne innleiebegrensningene,” sier Kaltenborn.