Østerud ny spaltist i ViOver60

Tre gode grunner til å fortsette litt lenger i jobb

Vi lever lenger og vi blir flere eldre. Heldigvis blir vi også flere friske og arbeidsføre yngre eldre.

Berit Solli

Kari Østerud

Direktør Kari Østerud ved Kunnskapssenter for lengre arbeidsliv. (Foto: Leikny Havik Skjærseth

Innlegg i ViOver60. Les mer om at Kari Østerud er blitt spaltist her.

Ifølge Folkehelseinstituttet har landets 70-åringer fått fem flere friske leveår etter fylte 70 bare i løpet av 20 år. Det er bred politisk enighet om at avgangsalderen kan øke for flere.

Yrkesaktive seniorer bidrar til finansiering av velferdsstaten, og sikrer arbeidslivet tilgang på kompetanse og ressurser vi sårt trenger. Så det er bra for både samfunns- og arbeidsliv at flere jobber lenger.

Men, har du tenkt på at det også kan være bra for deg å fortsette litt lenger i jobb før du blir pensjonist? Her får du tre gode grunner for å fortsette lenger i jobb:

■ Arbeidslivet trenger erfarne folk – også deg!

Sannsynligvis har du kompetanse og erfaring som både er etterspurt og ettertraktet. Norske virksomheter mangler ansatte, og flere næringer sliter med å få tak i arbeidskraft og rett kompetanse. Næringslivets hovedorganisasjon (NHO) rapporterer at en av tre bedriftsledere er bekymret for å miste kompetanse som blir vanskelig å erstatte fordi folk pensjonerer seg. Kanskje er en av disse deg? Men, dessverre er det slik at ledere og medarbeidere svært sjeldent snakker om de siste årene i arbeidslivet, og hva som skal til for at man fortsetter litt lenger i jobb.

Manglende dialog om og planlegging av senkarrieren, kan fremskynde pensjoneringsbeslutningen.

Når man ikke hører noe fra sjefen om det, lurer man også på om man egentlig er ønsket som medarbeider? Kanskje kan du hjelpe sjefen litt og ta initiativ til den praten? Du er nok mer ønsket på jobb enn du muligens tror.

■ Sjefen din er sannsynligvis veldig fornøyd med den jobben du gjør (men har kanskje glemt å si det?)


83 prosent av ledere i Norge er enige i påstanden om arbeidstakere over 60 år har minst like gode arbeidsprestasjoner som dem under 60 år. Det viser undersøkelsen Norsk seniorpolitisk barometer. Godt under ti prosent av lederne er uenige i den samme påstanden. Denne høye tilfredsheten med de eldste medarbeiderne har holdt seg veldig stabil og har også økt litt, gjennom flere år. Det er altså ingen grunn til å tro at sjefen din ikke er fornøyd med den jobben du gjør. Men, det kan være smart å ta høyde for at hen har glemt å si det.

■ Du har mye å vinne på et lengre arbeidsliv både i form av lønn, høyere pensjon, personlig utvikling og gode sosiale relasjoner.

De aller fleste får mer utbetalt i lønn enn pensjon. I tillegg er det å jobbe en god måte å spare til pensjon på. Men vet du hvor lønnsomt det er å jobbe ett eller to år ekstra? I en undersøkelse Kunnskapssenter for lengre arbeidsliv har gjennomført, svarer hele 55 prosent i aldersgruppen 60-69 år at nei, det vet de ikke eller det har de ikke tenkt på.

Så det kan være lurt å bruke noen minutter på en pensjonskalkulator for å se hva ett eller to år ekstra i jobb betyr i økt pensjonssparing for deg.

Den viktigste grunner til at mange velger å fortsette i jobb etter at man har rett til pensjon handler likevel ikke om penger. Ifølge Norsk seniorpolitisk barometer er det faktorer som et godt arbeidsmiljø, gode kolleger og at arbeidet er interessant, som topper listen over de viktigste grunnene til å fortsette i jobb. Før du leverer oppsigelsen kan det være lurt å reflektere over hva vil du savne av dette den dagen du slutter å jobbe, og hvordan du kan erstatte det i din tilværelse som pensjonist. Kanskje er svaret å fortsette litt lenger i jobb?

Innlegg i ViOver60
Faksimile av direktør Kari Østeruds nye spalte i ViOver60. Her første innlegg.

Fakta

KARI ØSTERUD
Ny spaltist i ViOver60

• Har vært direktør for Kunnskapssenter for lengre arbeidsliv (tidl. Senter for seniorpolitikk) siden 2010.
• Hun jobber for at erfarne arbeidstakere og ledere fortsetter lenger i arbeid om de har lyst. Hun holder ofte foredrag og deltar aktivt i samfunnsdebatten om et lengre arbeidsliv.
• Hun er jurist og har variert arbeidserfaring fra offentlig og privat sektor som advokat, fagjurist og som leder.