“Jeg fikk utmerkelsen “Årets seniorprofil” hos Senter for seniorpolitikk i slutten av 2016. Da ringte Cappelen Damm om jeg kunne tenke meg å skrive bok,” forteller Bugge.
Resultatet foreligger nå etter fire års arbeid. Bugge er å se og høre på tv, radio og aviser for tiden. Blant annet er seniorpolitikk tema i Dagens Perspektiv denne uken.
Og det blir digital boklanseringsfest her torsdag 15. april – meld deg på!
“Jeg har lest masse rapporter, deltatt på konferanser, og har intervjuet over 100 seniorer, ledere, hr-folk, forskere og grundere. Dette kunne ikke være noe overfladisk,” sier Bugge. Arbeidet med boken kaller hun et “ultramaraton”, som har krevd ett årsverk fordelt over fire år.
Viktige ledere
“Etter hvert som jeg leste mer, oppdaget jeg hvor mye ledere betyr. Både for støtte, og for at lederen ihvertfall ikke tenker at senioren bare får sitte og holde på med det de alltid har gjort. Seniorene må bli med på de nye prosjektene, og melde seg på!” sier Bugge.
Hun roser sin egen sjef i Aftenposten for at hun fikk bli med på digitaliseringsprosjekter og annen fornyelse av mediehuset.
Les også: Seniorkraften med Solberg og Bugge hos Holtes Halve
Power Ladies e24 intervjuer Mette Bugge
Les portrett av Bugge i A-magasinet her.
“Mange seniorer har gitt seg, og synes det er ok, og folk må gjøre som de vil. Men jeg vil peke på muligheten for å jobbe lenger. Og så vil jo Erna at vi skal jobbe lenger, for det letter byrden på de unge. Og å jobbe er viktig for fysisk og psykisk helse,” argumenterer Bugge, på inn- og utpust.
“At folk skal jobbe lenger forutsetter at de får være med på det som skjer på jobben, at de får sette seg inn i tingene. Og seniorene selv kan ikke sette seg på bakbena. Når lederne skjønner at seniorene må få ta del, så vil de få veldig gode medarbeidere,” sier Bugge.
Hun skrev boken for å knuse myter om at seniorer i arbeidslivet er ute på dato. “Det er sikkert noen seniorer som ikke har peiling, men det er det blant yngre, også,” slår Bugge fast.
Mangfold
“Vi har bruk for alle typer på jobb, at vi blir en fin blanding av ressurser,” sier Bugge. Hun tenker annerledes om hva som er viktige tema nå enn hun gjorde da hun var tretti.
Hun påpeker også at hun har opparbeidet kilder og nettverk over mange år. Det gjør man i mange yrker, med kontakt med kunder, leverandører og andre. Bugge har skrevet om alle idretter, unntatt herrefotball (“Det er det så mange andre som skriver om.”). Resultatet er at da supportavdelingen var opptatt av at hun hadde 1600 kontakter de måtte håndtere, fikk de hakeslepp da det faktisk var 16.000 kontakter.
I boken skriver hun også om at det er vanskeligere å få ny jobb når man er i femtiårene. Derfor er det med noen råd fra rekruttere om hvordan man kan unngå å havne i søkerbunken som ikke blir vurdert i det hele tatt.
Mentor og ny bok
Nå gleder Bugge seg til OL i Tokyo, og til at hun skal være mentor for to nye kvinnelige sportsjournalister på sommervikariat i Aftenposten.
Deretter har hun et nytt bokprosjekt på gang, og tar med seg erfaringene fra denne bokprosessen videre.
“De 15 siste årene i arbeidslivet kan virkelig bli de 15 beste,” sier Bugge.
Fakta
Forlaget Cappelen Damm skriver om “Senior. Veien til et langt og lykkelig arbeidsliv”:
Flere må jobbe lenger, men hvordan skal vi få det til når mange føler at de blir presset ut av arbeidslivet? Mette Bugge er selv journalist og en entusiastisk senior som kaster seg over nye utfordringer. Her viser hun seniorene at de kan bidra verdifullt i et moderne arbeidsliv, samtidig som hun hjelper lederne med å se seniorenes kvaliteter.