Innlegg i Akers avis

Så mye vil det lønne seg å jobbe ett år til

Det er min tur i år. Seks stykk søskenbarn med partnere tar samlingen oppe hos oss.

Berit Solli

faksimile

Kommunikasjonsrådgiver Berit Solli har innlegg om å finne ut hvor mye det lønner seg å jobbe ett år til i sin lokalavis Groruddalen Akers avis.

De fem kusinene er feststerke og meningsfylte. Jeg er yngst i flokken (1972). De andre er født mot slutten av sekstitallet. De vil komme med blomster og store armbevegelser. Jeg vil ta imot med mørk blazer og nykjølt cremant.

Berit Solli
Kommunikasjonsrådgiver Berit Solli skriver innlegg i sin lokalavis Akers avis / Groruddalen om de store kusinene som lurer på hvor lenge de skal jobbe. (Foto: Leikny Havik Skjærseth)

Uansett hvor gammel jeg blir, er det jeg som sitter på pianokrakken ved enden av bordet. Derfra forsøker jeg å synge med på klassikeren «Evig ung og evig pen». Jeg kaster meg inn i skravla med nerdete saksopplysninger, glad for å få være sammen med de store.

De tradisjonsrike fortellingene fra det glade åttitallet vil også i år gå over i filosoferinger over livet nå og fremover.

Alle kusinene jobber på. De ratter selvsikkert rundt på glatta, på vei fra jobb til hest, teateroppsetninger og kreative prosjekter. Og så er det jo alltid et eller annet på gang med foreldre, partnere, barn og barnebarn.

Siden jeg begynte å jobbe i Kunnskapssenter for lengre arbeidsliv har jeg kunnet bidra i selskapslivet med forskningsnyheter også på arbeidslivsfeltet.

Hva skal til?

Vi på Kunnskapssenteret er mest opptatt av hvordan seniorene (55+) har det på jobben. Det er særlig viktig for dem å ha en sjef som spør: Hva skal til for at du skal kunne jobbe her ett år til?

Kusineflokken tilhører årskull som gjerne er etablert på gode arbeidsplasser, der det ikke er surr og dill. Når man har jobbet støtt i førti år, så kjenner man sin verdi.

Så er jo pensjonering også et pengespørsmål. Så saksopplysningene fra pianokrakken vil i år være av den mer lønnsomme sorten.

For nå kan kusinene få bedre oversikt over hva de vil få i pensjon. Norsk Pensjon har nå lansert en ny nettløsning der du får oppdatert prognose for summen av all din pensjon.

Når man har jobbet støtt i førti år, så kjenner man sin verdi.

Samler summene

Når jeg logger inn på norskpensjon.no med min BankId, kommer min jobbfortid og min pensjonsfremtid skarpt frem på første side. Nettsiden lister opp alle mine pensjonsavtaler gjennom yrkeslivet:

Hver dag teller

Folketrygden med livsvarig pensjon fra NAV ligger jo i bunnen. Så kommer, i mitt tilfelle, oppå der, pensjon fra årene i Oslo Pensjonsforsikring, to runder i Statens pensjonskasse, en ytelsespensjon jeg har latt stå i et forsikringsselskap, og en pensjonsavtale fra privat næringsliv som jeg har flyttet over til Nordnet. Den årlige summen av alle avtalene mine, ut fra når jeg vil begynne å ta ut fra hver avtale, ligger på min profil.

De som er født etter 1963 vil komme bedre ut av det ved å jobbe lenger. Kusinene vil få ekstra utbetalt i pensjon for hver dag de jobber. Vi kan også ta ut pensjon fra en eller alle avtalene mens vi fortsetter å jobbe i en eller annen prosent stilling. Så definisjonen på å «gå av med pensjon» blir stadig mer utflytende.

I kalkulatoren kan kusinene legge inn årslønnen sin nå, og velge alder for når de tenker å begynne å ta ut pensjon.

Så til neste treff kan søskenbarna ha fått det enda klarere for seg hvor mye det vil lønne seg for hver av dem å jobbe, hvert år oppover i sekstiårene.

Les også:

Stor pågang for KLPs nye pensjonskalkulator, intervju med KLP.

Så mye vil det lønne seg for deg å jobbe ett år til, intervju med Norsk pensjon.

Og vår faktaside om arbeid og pensjon.

Innlegg i Groruddalen / Akers avis 5. februar 2025.

Av Berit Solli, kommunikasjonsrådgiver ved Kunnskapssenter for lengre arbeidsliv, Hellerudtoppen