Forskere fra Institutt for samfunnsforskning har analysert svar fra 4000 nordmenn mellom 18 og 79 år. De 4000 har svar på hva de mener om arbeidstakere over 60 år. De tre spørsmålene om eldre arbeidstakere er del av en større undersøkelse om likestilling (CORE-undersøkelsen).
«Vi var nysgjerrige på befolkningens oppfatninger om kvinner og menn som jobber oppover i sekstiårene. Holdninger blant ledere, samfunnet, kollegaer og ikke minst seniorene selv kan ha stor betydning for eldre arbeidstakere. Særlig kan holdningene påvirke seniorenes arbeidsmotivasjon, pensjoneringsbeslutninger og også deres muligheter for å utvikle seg videre i jobben.
Kunnskapssenter for lengre arbeidsliv undersøker jevnlig holdninger blant ledere og yrkesaktive. Vi var nysgjerrige på holdningene i den generelle befolkningen. Vi lurte også på om oppfatningene varierer avhengig av om det spørres om kvinner eller menn,» sier forsker Ragni Hege Kitterød ved Institutt for samfunnsforskning. Hun har gjennomført analysen sammen med forsker Anne Skevik Grødem. I undersøkelsen ble halvparten av respondentene spurt hva de synes om kvinnelige eldre arbeidstakere. Den andre halvparten svarte på hva de mener om mannlige eldre arbeidstakere.
Kvinner har litt bedre arbeidsprestasjoner
Det første spørsmålet handler om arbeidsprestasjoner.
65 prosent av befolkningen sier seg enig i at kvinner over 60 år kan yte minst like mye i jobb som kvinner under 60 år. 61 prosent mener det samme om eldre mannlige arbeidstakere.
«Gitt den sterke kjønnssegregeringen i arbeidsmarkedet kan det være viktige nyanseforskjeller i hvordan eldre kvinner og eldre menn oppfattes: Yrkesaktive kvinner og menn gjør ofte ulike ting. Det kan ha betydning for hvordan de blir oppfattet. Og for hvilke utfordringer de antas å møte, når de kommer opp i en viss alder,» sier Kitterød.
Kvinner mer lærevillige
Det andre spørsmålet handler om interessen for å lære. Her er det større forskjeller: 60 prosent av befolkningen mener at kvinnelige arbeidstakere over 60 år er minst like interessert i å lære noe nytt som kvinnelige arbeidstakere under 60 år. Mens bare 50 prosent av befolkningen mener det samme om eldre mannlige arbeidstakere.
Når forskerne deler opp i om det er menn eller kvinner som har svart på dette spørsmålet, viser det seg at menn mener at eldre kvinner og menn er like interessert i å lære noe nytt.
Men når kvinner svarer om henholdsvis kvinnelige og mannlige eldre arbeidstakere, er hele 67 prosent enige i at eldre kvinnelige arbeidstakere er like interessert i å lære noe nytt som kvinner under 60 år er. Mens bare 50 prosent er enige i den tilsvarende påstanden om menn.
For tabeller og mer informasjon, se notatet her.
Kvinner henger bedre med på teknologi
Det siste spørsmålet handler om å henge med på den teknologisk utviklingen. Her er oppfatningene om eldre arbeidstakere mer delte. 39 prosent av de spurte er uenige i påstanden om at eldre kvinnelige arbeidstakere ikke henger med i den teknologiske utviklingen. Og 35 prosent er uenige i den samme påstanden om eldre mannlige arbeidstakere. 29 prosent er enige når påstanden gjelder kvinner, og 36 prosent er enige når påstanden gjelder menn.
Blant kvinner er det en tendens til at holdningene er litt mer positive når spørsmålet dreier seg om kvinner enn når det dreier seg om menn.
«Gjennomgående ser vi at kvinner vurderer eldre kvinnelige arbeidstakere mer positivt enn eldre mannlige arbeidstakere,» sier Kitterød.
Kvinner og menn har ulike jobber
Forskerne understreker at kvinner og menn har ulike typer jobber. Det kan ha betydning for befolkningens oppfatninger om prestasjoner og lærevilje blant kvinnelige og mannlige eldre arbeidstakere.
«Vi har et veldig kjønnsdelt arbeidsmarked i Norge. Menn jobber oftere i bygg & anlegg, transport og industri, mens kvinner oftere jobber i helse, undervisning og forvaltning. Så de forskjellene vi finner i vår undersøkelse, kan være knyttet til at kvinner og menn har ulike typer jobber,» sier Kitterød.
Større andel eldre i jobb fremover
I 2021 var gjennomsnittlig avgangsalder 65,2 år for kvinner og 66,4 år for menn. Avgangsalderen har økt med om lag to år siden 2001. Tallene er beregnet for de som var i jobb som 50-åringer.
«Dette innebærer at det relativt sett er flere eldre arbeidstakere i arbeidsstyrken i dag enn det var for 20 år siden. Demografi og pensjoneringsatferd tilsier at arbeidsmarkedet må regne med å inkludere flere eldre arbeidstakere fremover,» sier Kitterød.
Lederoppfatninger om eldre arbeidstakere
Internasjonal forskning viser at ledere ofte antar at eldre arbeidstakere leverer dårligere resultater enn de som er yngre, er mer skeptiske til endringer og har mindre evne til å lære nye ting. Samtidig betrakter lederne seniorene som mer pålitelige, ærlige og lojale enn yngre arbeidstakere.
I Norge har Kunnskapssenter for lengre arbeidsliv kartlagt lederes og yrkesaktives oppfatninger om eldre arbeidstakere i Norsk seniorpolitisk barometer siden 2003.
Barometeret viser at ledere stort sett har ganske positive oppfatninger om eldre arbeidstakeres arbeidsprestasjoner. Lederne er imidlertid mer delte i spørsmål om hvorvidt eldre arbeidstakere er like gode til å lære og fornye seg i jobben som de yngre.
Fakta
I 2023 var 71 prosent av mennene og 66 prosent av kvinnene i alderen 15–74 år såkalt «sysselsatt».
Definisjonen på «sysselsatt» er at man forrige uke jobbet minst én time, ifølge Statistisk sentralbyrå.
I aldersgruppen 55 til 66 år var 73 prosent av mennene og 64 prosent av kvinnene sysselsatt.
Blant 67–74-åringene var 28 prosent av mennene og 14 prosent av kvinnene sysselsatt.