Bedriftspsykolog Erik Broch i Avonova holdt innlegg for samme forsamling hos TechnipFMC som Kunnskapssenter for lengre arbeidsliv i juni (les saken her).
Han holdt innlegget «Hvordan fullføre med stil?», illustrert med det aldrende og aktive kongeparet. Innlegget sirklet om to ting: Hvilken rolle jobben har i ditt liv, og hva du bør gjøre når du ser at sluttstreken for arbeidslivet å nærme seg?
«Særlig i store kompetansebedrifter som f.eks TechnipFMC har jobben ofte tatt en stor plass i hverdagen; både på godt og vondt. Den har gitt folk mange fine jobbreiser, store viktige prosjekter, læring og samhold, men også kanskje blitt prioritert på bekostning av privat og sosialt liv. Å bli pensjonist kan fort skape et overraskende stort tomrom,» sier Broch.
Hvilken rolle spiller jobben i ditt liv?
Broch filosoferer over hva hans bedriftspasienter opplever at skal til for å få gode hverdager i livet. Han oppsummerer at de fire ting:
- Trygghet
- Engasjement
- Sosialt liv
- Aktivitet
«Jobben gir de fleste innhold i alle fire dimensjoner, med økonomisk trygghet, engasjerende oppgaver, sosial omgang og meningsfull aktivitet å stå opp til hver dag,» sier Broch.
Han setter dette sammen med at vi tilbringer en tredjedel av døgnet på jobb..
«Når du vurderer å slutte å jobbe, er det lurt å tenke på at en tredjedel av hverdagslivet faller bort. Du må altså finne andre arenaer og aktiviteter som kan fylle dette tomrommet. Jeg opplever at mange som går av med pensjon, får det veldig stille,» sier Broch.
Særlig menn som har lagt mye av seg selv i jobben, kan slite med alle fire faktorene når de slutter å jobbe. Kvinner har oftere utfoldet seg mer på flere livsarenaer i tiår før de slutter å jobbe.
Skal vi komme til dere? Kontakt Jon Fjeldstad her!
Tre steg til en god pensjoneringsplan
Bedriftspsykologn har tre råd til deg som begynner å glimte en sluttstrek for arbeidslivet der fremme:
1. Omfavn virkeligheten.
Vi seniorer er kommet så langt i livet at vi må ta en liten fot i bakken. Vi må innse at yrkeslivet kommer til å ta slutt en gang. I Norge er vi så heldige at mange av oss kan påvirke når vi avslutter. Spør deg selv om hva du ønsker å gjøre i årene fremover. Hvilken helse har du og kommer du til å ha, har du det fint med dine relasjoner, hvor lenge er det realistisk at du kommer til å jobbe, hvor kommer du til å bo?
Omfavn ikke bare realismen i din økonomiske trygghet fremover (inkludert å sjekke norskpensjon.no), men for hele livet: Hva er du engasjert i, hvordan kan du holde deg aktiv, hvem omgås du, hva gjør du – utenom jobb?
2. Lag en plan
Her finnes ingen fasit. Noen velger å jobbe lenge, andre kan ikke komme fort nok ut.
None ønsker å jobbe lenge, andre ikke. Men, en dag er det over, og hva da?
Finn ut hvordan du skal få til trygghet, aktivitet, engasjement og sosialt liv når jobben ikke er der. Begynn å gjennomføre i god tid, for eksempel hvis du vil flytte eller skape tradisjoner og vaner med dem du bryr deg mest om i livet.
«Det er lurt å begynne å være mer sammen med de folkene og gjøre de aktivitetene du vil holde på med som pensjonist allerede en god stund før du slutter,» sier Broch.
3. Bruk tid
Tenk deg om, kjenn på hvem du liker å være med, prøv ut det du tror du liker å gjøre. Det haster ikke, ennå. Du har tid. Bruk den.
4. Til slutt: Sitt på balkongen!
«Nyt livet, slapp av, se deg utover!» oppfordrer Broch.
Fakta
Om bedriftshelsetjenester (BHT)
Bedriftshelsetjenesten kan hjelpe bedrifter med å beholde sine eldre ansatte med hjelp av:
Forebyggende arbeidsmiljøarbeid
Kompetanseutvikling og mentorordninger
Psykososialt arbeidsmiljø
Helseovervåkning og forebygging