Ti prosent av arbeidsstyrken kan velge å pensjonere seg de neste fem årene. Det er 275.000 ansatte, altså arbeidstakere som er 61 år og eldre. Totalt utgjør det 10 prosent av alle arbeidstakere i Norge. Tallene ble først presentert av NAVs statistikksjef Ulf Andersen på LinkedIn.
“Disse eldre arbeidstakerne har kompetanse og ressurser, og er friske og arbeidsføre. Mange av dem har potensiale for å jobbe ett, to og tre år lenger oppover i sekstiårene. Kanskje kan vi få til at noen av dem vil jobbe litt til,” sier Østerud.
Norsk seniorpolitisk barometer viser at interessante arbeidsoppgaver, godt arbeidsmiljø og at sjefen ønsker at du skal fortsette er viktig for om folk vil jobbe lenger. De eldste arbeidstakerne er de som trives best på jobb. Ni av ti arbeidstakere over 60 år gleder seg ofte eller alltid til å gå på jobb.
“Jeg vil si det ligger godt til rette for at folk kan jobbe lenger,” sier avdelingsdirektør Ole Christian Lien i NAV.
Senkarriere må på agendaen
Du mener arbeidsgiverne gjør for lite for å holde på sine eldre arbeidstakere, spør programlederen.
Østerud svarer at problemet ikke er at arbeidsgivere gjør feil ting. Problemet er at de gjør ingenting. Fraværet av dialog om senkarrieren er overalt.
“Virksomhetene må sette seniorpolitikk og senkarrieren på agendaen og ha et mål om at flere skal jobbe lenger. De må snakke med medarbeideren om hva som skal til for at du skal kunne jobbe ett, to og tre år til,” sier Østerud. Hun understreker også den enkelte ansattes ansvar.
“Den viktigste personen i ditt arbeidsliv er deg selv,” slår Østerud fast.
Størst andel seniorer i logistikk
Det er store forskjeller på de ulike næringene: Innenfor Transport og lagring er det sannsynlig at hele 15 prosent av arbeidstakerne vil slutte i løpet av fem år, mens i overnattings- og serveringsvirksomheter gjelder det kun 4 prosent.
Flest antall seniorer i helse
Ser vi derimot på antallet arbeidstakere dette gjelder per næring trer helse- og sosialtjenester frem med et stort behov for rekruttering fremover bare for å erstatte seniorene. I denne næringen er det hele 61.000 arbeidstakere som nærmer seg avgang fra arbeidslivet.
Denne utfordringen kommer til å øke på i årene fremover som følge av aldringen av befolkningen. En løsning er å jobbe aktivt for å beholde seniorene lenger i arbeidslivet.
Er du interessert i tallene Østerud viser til om sykepleiermangel, se rapport fra Ny analyse her.
Partene vil ha mer lokalt samarbeid
“Vi tar æren av et godt pensjonssystem. Samtidig ønsker vi at folk skal jobbe lenger. Vi ønsker ikke at folk skal være presset til å jobbe lenger, men at de skal ønske å jobbe lenger frivillig og fordi de er motivert til det. Da må ledelsen og virksomhetene legge forholdene til rette for det,” sier andre nestleder i LO Steinar Krogstad.
NHOs arbeidslivsdirektør Nina Melsom plukker opp hansken fra LO:
“NHO har vært veldig tydelige nå på at vi heier på alle stayerne i arbeidslivet. Vi merker nå at det er mangel på kompetent arbeidskraft. Så vi har gått ut med ti råd til bedriftene om hva de bør gjøre. Flere bedrifter har satt seg mål om å beholde flere ansatte lenger. Samtidig bør mange flere bedrifter gjøre mye mer. De bør sette seg tydelige mål. De bør spørre sine seniorer om de kan tenke seg å jobbe ett år til, og de bør også gi seniorene tilbud om etter- og videreutdanning,” sier Melsom.
Hun påpeker at to av tre medlemsbedrifter har vanskelig for å få tak i kvalifisert arbeidskraft, og at vi trenger hodene og hendene for å få samfunnsmaskineriet til å gå rundt.
“Det er arbeid som skaper verdier her i samfunnet, så det er viktig å ha et arbeidsliv der folk ønsker å jobbe lenger,” sier Krogstad.
Se og hør på NRK her
Se første del med NAVs Ole Christian Lien og Kunnskapssenter for lengre arbeidslivs Kari Østerud der de legger frem NAVs tall om pensjonsbølge og dessuten får med funn i siste Norsk seniorpolitisk barometer “Pensjonsbølge nærmer seg” her.
Se NHO og LO i debatt om “Bør folk jobbe lenger?” her.