Tilbakemeldingene fra deltakerne på tirsdagens frokostmøte har vært overveldende. 1000 personer var påmeldt fysisk eller digitalt. Mange av de tilstedeværende mente dette frokostmøtet var det mest konsise og engasjerende Senter for seniorpolitikk noen gang har laget.
Gikk du glipp av frokostmøtet? Se opptaket her. Du kan spole frem til innleggene med fagsjef Roger Moen fra Senter forseniorpolitikk, LinkedIn-ekspert Fredrik Fornes og NHOs arbeidslivsdirektør Nina Melsom.
Nytt notat
Roger Moen presenterte det nye notatet om hvordan ledere tenker om å rekruttere og beholde senior arbeidstakere. Se pressemelding om notatet her.
“Ledere har et positivt bilde av sine seniorer: 83 prosent er enig i at arbeidstakere over 60 år har minst like gode arbeidsprestasjoner som de under 60 år. 81 prosent av lederne er uenige i at eldre arbeidstakere ikke er produktive nok. Men når det gjelder rekruttering av nye eldre arbeidstakere, skifter de tonen,” sa Moen.
58 år er fortsatt gjennomsnittsalderen for når en kvalifisert jobbsøker ikke vil bli innkalt til intervju på grunn av alder.
Se forøvrig også Moens notat “Hvorfor er ledere skeptiske til å ansette 60-åringer“.
Fredrik Fornes begeistret
LinkedIn-profil Fredrik Fornes (32) trollbandt forsamlingen med sitt innlegg om alderisme.
“De mest kreative teamene er de som har blandingen av yngre og eldre.”
Fredrik Fornes
“Alle har vi to ting til felles. For det første blir vi eldre, og for det andre vil vi derfor sannsynligvis bli diskriminert i fremtiden,” sa han. I følge WHO har 1 av 2 på verdensbasis har fordommer mot eldre.
“Og dette kommer på toppen av andre fordommer som eksisterer allerede, mot kjønn, etnisitet, og funksjonsevne. Alder legger seg på toppen og forsterker alle de andre diskrimineringsgrunnlagene,” sa Fornes. Les også intervju med Fredrik her.
Han tok særlig for seg rekrutteringsbransjen, stillingsannonser, de obligatoriske feltene for fødselsår i jobbsøk-portaler, bursdagskort og mediene.
“Aldersdiskriminering er så vanlig at vi ser det ikke når det skjer rett foran oss,” sa han, og slo fast at å bli gammel er den eneste ting i verden som alle frykter, men også ønsker.
Han oppfordret til å se på fordommene vi selv har i hverdagen. “Vi må se på hva vi selv tror om eldre: Trege, lite kreative, lite energiske, håpløse digitalt, snart pensjonister, triste og snart døde. Mens faktum er at seniorene er mer lojale, har mindre fravær, større ro og stabilitet, er lykkeligere, og er bedre til å løse problemer og konflikter,” sa han.
Fornes understreket at det ikke handler om å sette de eldre opp mot de yngre, men om å få til miksen.
“De mest kreative teamene er de som har blandingen av yngre og eldre,” sa han.
Løsninger fra NHO
Arbeidslivsdirektør Nina Melsom fra NHO understreket alvoret i den demografiske utviklingen og behovet for at flere kan og vil jobbe lenger. “Det er viktig å heie frem “stayerne”,” sa hun.
Melsom presenterte NHOs ti anbefalinger til sine medlemsbedrifter:
Les forøvrig utfyllende reportasje fra frokostmøtet hos Dagens perspektiv her (betalingsmur). Se også reportasje hos FriFagbevegelse her.
Det er varslet nyhetsinnslag om temaet på P4. Det er også planlagt for intervju med NHOs arbeidslivsdirektør Nina Melsom på NRK P1+ til uken (foreløpig meldt mandag halv ti).
Neste seminar 5. mars
Vil du vite enda mer om seniorpolitikk? Neste arrangement er et forskningsseminar tirsdag 5. mars. Det blir innlegg fra arbeidsminister Tonje Brenna, de fremste forskerne på eldre arbeidstakere fra Sverige og Danmark, samt fremtredende norske formidlere på fagfeltet.
Vi har allerede fullt hus (venteliste) fysisk og over 500 påmeldt digitalt. Heng med, du, også!