Skrevet av: Mette Bugge
Kristian Samnøen er hotelldirektør, men like mye vaktmester, snømåker, reparatør, vedhogger og kundebehandler. Og helt avhengig av seniorene på Rauland høgfjellshotell.
Først kom stavangermannen til Telemark for å feire jul med familien. Nå er det blitt 18 år som eier av hotellet i hjertet av Telemark. Gjennom vinteren kryr det av foreldre og barn i løyper og bakker, turister og hytteeiere som enten vil leie rom eller komme på restauranten for en matbit. Vinje er den fjerde største hyttekommunen i landet. De nye gruppene som overnatter på hotellet, er blant andre spreke pensjonister som går fjellturer.
Utlendinger og nordmenn ankommer i busser for en enkelt eller flere dagers overnatting. Driftssjef og datter Kathrine tar imot i resepsjonen.
Derfor er det viktig å holde på sine seniorer.
Viktige seniorer
På dette hotellet er eier Samnøen helt avhengig av seniorene. 59-åringen har flere ganger stått frem i mediene og fortalt hvor viktig seniorene er. «Seniorene er en stor ressurs. De har en annen moral og får sjelden «vondt i viljen»,» sier han.
Direktøren vil at alle de ansatte skal lykkes, og trener nykommerne slik at de får livet på Rauland høgfjellshotell under huden. Men da han skulle ansette en nattevakt, ble det en mann på 58 år, ikke en fersking.
«Ikke alle mennesker har fysikken til en ungdom, men de har en stå-på-vilje som er enorm,» sier han.
Et eksempel er 80 år gamle Bjørg. Hun er alltid presis, til å stole på, blid og serviceinnstilt. Hun sier aldri nei til oppdrag, selv om Samnøen har prøvd å bremse henne litt.
Et annet eksempel er Edel på 77 år, som har jobbet på hotellet i 47 av dem, og også kan tilkalles etter behov. Lokale kvinner og menn vil gjerne bidra.
Samnøen er selv tilgjengelig nesten hele døgnet på hotellet fra 1949. Mye av arbeidet på hotellet med 101 rom blir dugnad, for å få alt til å fungere. Livet på en slik arbeidsplass er arbeidskrevende, men også veldig fint. De yngre, som den dagen lengrearbeidsliv.no kommer på besøk renholder rommene, er enige i det.
Dro under pandemien
Da pandemien kom, dro ansatte og vikarer fra Romania, Danmark, Sverige og Polen hjem. Nå sliter han med å få nok folk, og vil selvsagt at både seniorer og juniorer skal tilby seg. Samnøen trekker frem Bjørg igjen. Hun har vært der i 25 år og meldte seg til tjeneste da direktøren ikke hadde nok folk til å få stelt rommene under pandemien.
Et godt arbeidsmiljø er nøkkelen
Seniorrådgiver Jon Fjeldstad i Senter for seniorpolitikk refererer til undersøkelser som forteller at et godt arbeidsmiljø trumfer det meste. Det er direktøren enig i. Han mener at seniorer har en viktig jobb for å overføre kultur og veilede de yngre hvis det trengs.
-Hva er din filosofi når det gjelder seniorer i arbeid? undrer Fjeldstad.
-Jeg har ikke noe annen filosofi enn at jeg ikke forstår at samfunnet lar de ressursene gå.
Hans egen svigerfar jobbet 12 timer på hotellet til han var 80 år. «Han var en enorm trygghet her og produserte mer på et par dager enn andre gjorde på tre-fire,» sier Samnøen.
Akkurat nå er Samnøen mest opptatt av strømprisene, som holder på å ta knekken på hotellet. Han må tenke på hvor det er mulig å spare penger. Derfor kommer han til å ta snøryddingen selv til vinteren.
Se flere bedriftseksempler her.
Les mer om NHO Reiseliv her: Seniorene må med for å løse oppgavene