Gjensidige

Krav er også omsorg

– Å stille krav er å vise respekt, sier Geir Holmgren, konsernsjef i Gjensidige Forsikring. For at eldre arbeidstakere skal kjenne seg verdifulle, må de oppleve at kompetansen deres faktisk trengs – ikke bare at det tilrettelegges for dem.

Av Berit Solli, 16. juli 2025

Geir Holmgren

Konsernsjef Geir Holmgren i Gjensidige forsikring. (Foto: Gjensidige)

I en tid der både politiske myndigheter og næringslivet ser nødvendigheten av å forlenge arbeidslivet, peker Holmgren på én ting han mener ofte blir glemt: At erfarne arbeidstakere også ønsker å bli utfordret.

– Når vi tilrettelegger for at folk skal stå lenger i jobb, må det ikke føles som et tiltak eller et hensyn. Det må være en naturlig del av et arbeidsliv hvor vi stiller krav – og hvor det å bli målt og fulgt opp er like viktig uansett alder, sier han.

Mangfold – også i alder

Gjensidige har gjennom flere år jobbet systematisk med mangfold og inkludering. Ifølge konsernsjefen handler dette ikke bare om kjønn og etnisk bakgrunn – men også om alder og erfaring.

– Vi vet at mangfold gir bedre resultater. Det er en voksende forskningsbasert erkjennelse i næringslivet. Derfor har vi alt å vinne på å ha en bredde i erfaring og perspektiver. Også når det gjelder alder.

Holmgren peker på at de demografiske endringene i Norge og behovet for kompetanse gjør det helt nødvendig å se ressursene i hele arbeidsstyrken.

– Mange eldre arbeidstakere slutter tidligere enn de må. Det handler ofte om at de ikke føler seg sett, utfordret eller brukt på riktig måte. Ikke bare at de er slitne.

Et arbeidsliv som strekker seg

Gjensidige har etablert flere prinsipper og systemer for å støtte seniorer i arbeid. Like viktig som tilrettelegging, er det å skape en prestasjonskultur som gjelder alle – også de over 60.

Gjensidige har kvartalsvise medarbeiderundersøkelser som måler alt fra trivsel til utviklingsopplevelser. Det gir dem mulighet til å følge opp ulike grupper – inkludert seniorer – og justere kursen underveis.

Holmgren understreker at forskjeller i behov må tas hensyn til, men uten å fire på ambisjonene:

– En god senkarriere handler ikke om å senke kravene. Tvert imot, det handler om å opprettholde relevans, motivasjon og utvikling – hele veien frem til pensjon.

Kompetanseutvikling i praksis

Et konkret eksempel på dette fikk nasjonal oppmerksomhet: Et internt opplæringsløp i IT og teknologi for eldre ansatte.

– Det var en suksesshistorie. Vi fikk vist at det går an å løfte folk inn i nye fagområder – også godt voksne ansatte. Det er god økonomi i det, og det bygger en stolthet internt.

I stedet for å måtte rekruttere nye hoder, kunne selskapet utvikle egne ansatte – også de som nærmet seg pensjonsalder.

Geir Holmgren
Administrerende direktør Geir Holmgren i Gjensidige forsikring. (Foto: Gjensidige)

Rekrutterer 60-åringer

Holmgren trekker frem flere eksempler på at Gjensidige også ansetter personer over 60.

– Hvis en 58-åring har riktig profil og motivasjon, kan vedkommende ha ti eller tolv sterke år foran seg. Det er viktig at vi ikke tenker at en nyansatt må være i starten av 30-årene.

Han legger til at selskapets rekrutteringsstrategi vektlegger alder som en del av mangfoldsperspektivet.

– Det skal være helt naturlig at ansatte i ulike livsfaser og aldre jobber sammen – og lærer av hverandre.

En balansert avslutning

Et tema Holmgren løfter er utfordringen knyttet til pensjonsalder og individuelle forskjeller. Han mener det er viktig å være konsekvent, men samtidig fleksibel.

– Vi må unngå situasjoner der noen får fortsette lenge fordi de er ressurssterke og godt likt, mens andre ikke får det. Derfor prøver vi å være tydelige og forutsigbare på hvor grensen går. Men vi har hatt tilfeller der pensjonister kommer tilbake som prosjektressurser – det kan være en fin løsning.

Arbeidsglede i hele livet

Holmgren tror på å kombinere krav og fleksibilitet – og på at dette er en bro mellom generasjoner.

– Den samme fleksibiliteten som gjør det mulig for småbarnsforeldre å få hverdagen til å gå opp, er også viktig for eldre arbeidstakere som ønsker å stå i jobb lenger.

Han avslutter med en oppfordring:

– Vi som ledere må være åpne for individuelle behov. Og arbeidstakere må tørre å ta initiativ, stille krav og være tydelige på hva de trenger. For det handler om mer enn økonomi. Det handler om verdighet.

Her finner du flere eksempler!

Fakta

Gjensidige er et ledende nordisk skadeforsikringsselskap notert på Oslo Børs, med virksomhet i Norge, Sverige, Danmark og i Baltikum. I Norge tilbyr Gjensidige også pensjon og sparing.