Rørkjøp

– Erfaring er vår største styrke

Frank Olsen er administrerende direktør i Rørkjøp, som i dag består av over 450 frittstående medlemsbedrifter og mer enn 1700 rørleggere. Bransjen er både fysisk krevende og teknisk utfordrende, men for Olsen er det spesielt ett element som vil «make it or break it» for Rørkjøp fremover: Å beholde erfaringen på laget.

Av Berit Solli, 9. juli 2025

Frank Olsen i Rørkjøp

Administrerende direktør Frank Olsen i Rørkjøp.

– Vi lever med, for og av erfaring. Så enkelt er det, sier Frank Olsen mens han står i døra idet vi møter ham: – Rørleggerfaget krever både dybdekunnskap og praktiske evner, som man gjerne bruker tid på å opparbeide seg. Blant annet her sitter de litt eldre medarbeiderne våre på gull for bedriftene våre.

Flat struktur som ledelsesfilosofi

På spørsmål om det også gjelder ham selv, ler han godt. For i nesten 18 år har Olsen vært administrerende direktør i Rørkjøp. Siden oppstarten i 1999 har man ifølge Olsen hatt en flat struktur. Den mener han har gitt rom for både uformell kommunikasjon og rask beslutningstaking. Ifølge Olsen har dette vært en viktig del av ledelsesfilosofien.

– Vi holder ting enkelt. Face-to-face, uformelt og på tvers av nivåer. Den åpne og ærlige dialogen gjør at vi har et tett samarbeid både internt og med de ulike medlemsbedriftene våre.

For Rørkjøps vedkommende er dette også blitt viktigere i arbeidet med å øke bevisstheten om hvordan man beholder erfarne medarbeidere i selskapet. Her har mange bedrifter i bygg- og anleggsbransjen gjort mye godt allerede, selv om man alltids kan gjøre bedre, påpeker Olsen, og legger til:

– Erfarne medarbeidere kan vise vei og sørge for at yngre kolleger unngår de samme feilene som de selv har gjort i sine karrierer. Det er uvurderlig, og uunnværlig, kunnskap. Spesielt i en bransje som stiller såpass høye krav til teknisk kompetanse. Her er erfaring uten tvil vår største styrke.

Frank og Per Ivar
Administrerende direktør Frank Olsen med kollega Per Ivar. Foto: Rørkjøp

Mentorprogrammet

Olsen er opptatt av at flere ledere tar grep for å sikre at kompetansen faktisk overføres. Mentorprogrammet i Rørkjøp er et konkret tiltak han er stolt av at bedriften gjennomfører, selv om han mener de fleste alltids kan gjøre mer for å beholde folk lenger i jobb.

– Det startet med en enkel idé: Erfarne rørleggere som mentorer for de yngre. Responsen har vært overveldende positiv. De som vært mentorer, sier at det gir dem ny energi, og de yngre får en verdifull lærer i ryggen. Det er vinn-vinn.

Programmet har blitt en del av Rørkjøps DNA, sier Olsen. Flere erfarne rørleggere har fått muligheten til å dele sin ekspertise og erfaring, og man ser gode resultater fra tiltaket:

– For oss handler det om å bruke erfaringen til å hjelpe de yngre til å bli bedre, og vi ser at det virkelig gir resultater. Mentorene sier de selv får en følelse av å gi noe tilbake. Og det er jo nettopp det de gjør. Det er noe vi ikke kan ta for gitt, og vi vil videreforedle dette tiltaket enda mer i fremtiden.

Teknologi som forandrer arbeidsdagen

Olsen er opptatt av å trekke frem teknologiske løsninger og nyvinninger som kan lette på en ellers fysisk arbeidshverdag. En «game-changer» for bransjen og arbeidslivet, kaller han det.

– Det har gjort det langt lettere å jobbe, både for de unge og for de erfarne. Rørleggere må være kattemyke for å komme til på utilgjengelige plasser, samt ofte løfte tunge produkter. Nå har vi fått inn løsninger som klikksystemer, lettere rør, og hjelpemidler som gjør det både lettere og mer ergonomisk. Det gjør at seniorene kan fortsette i jobben uten de samme fysiske påkjenningene, forklarer Olsen.

Sosial senkarriere

Olsen forteller at Rørkjøp også har lagt vekt på å skape et sosialt nettverk for de eldre medarbeiderne, slik at de kan føle seg tilknyttet selskapet – også etter at de har gått av med pensjon. Dette er en viktig del av helheten, sier han:

– Det har blitt veldig godt mottatt. Det handler om å gi dem en følelse av fortsatt tilhørighet. Vi inviterer dem til samlinger og arrangementer, og det gir både dem og oss en mulighet til å styrke og bevare verdifulle nettverk og relasjoner.

På spørsmål om det er gode muligheter for en god senkarriere i rørleggerbransjen, er Olsen klinkende klar:
– Jeg er overbevist om det. Så lenge man har de rette støtteordningene og arbeidsforholdene, er det fullt mulig å ha en flott senkarriere. Vi er heller ikke alene om å ville prioritere våre mer erfarne arbeidstakere fremover. Flere i bransjen vil det samme. Spørsmålet er: Hva gjør man konkret for å sikre det?

Olsen trekker linjer til samfunnet ellers. Skal man beholde folk enda lenger i arbeidslivet, trengs enda mer bevisstgjøring, sier han. Både om viktigheten av det, og hvilke tiltak som må til:

– Alle som én må gå inn i seg selv og stille seg spørsmålet: Kan jeg bidra, og med hva? Kan jeg stå i jobben enda et år lenger? Det gjelder ledere, som kan tilrettelegge for at flere kan ha en god senkarriere. Og så gjelder det arbeidstakere. I tillegg til organisasjoner og politikere, sier Olsen, og avslutter med følgende budskap:

– Alle kluter må til, for vi har ingen tid å miste, skal vi bevare og styrke velferden vi har i dag.

Her finner du flere eksempler!

Fakta

Rørkjøp-kjeden ble etablert i 1999 og består i dag av over 450 frittstående medlemsbedrifter og godt over 1700 rørleggere. Alle medlemmene er offentlig godkjente rørleggerbedrifter med høy faglig kompetanse og bred allsidighet innen rørleggerfaget. Kjeden har fokus på høy servicegrad og vektlegger god kommunikasjon og oppfølging.