En ny studie fra SINTEF Digital har undersøkt hva som motiverer eldre arbeidstakere til å fortsette i arbeidslivet, hvordan løsninger for senkarriere initieres, og hvordan fleksible ordninger påvirker yngre kolleger.
Forskerne Lisbeth Øyum, Kristin Lebesby og Tove Håpnes har intervjuet ansatte i ulike aldersgrupper. De har også intervjuet ledere, tillitsvalgte og verneombud i syv virksomheter for å kartlegge fleksible løsninger for seniorer.
«Det var noen holdninger vi trodde vi ville møte, som vi ikke møte. Isteden opplevde vi at virksomhetene ser mer seniorenes arbeidserfaring og kompetanse. Særlig blir seniorene savnet når de ikke er på jobb,» sier Lebesby.
Temaet er det andre av tre forskningsspørsmål i studien om fleksibilitet i arbeidslivet kan bidra til at flere ønsker å jobbe lenger.
«Å gå i team med yngre og eldre sammen gir trygghet, for eksempel i helse, og når man må takle uforutsette hendelser. Det gir motivasjon å føle at det er noe viktig du bidrar med,» sier Håpnes.
Anerkjenne
Studien viser at anerkjennelse av kompetanse og bidrag er viktig. Å være del av et fellesskap med gode relasjoner og muligheter for fleksibilitet motiverer også til å stå lenger i jobb.
“Jeg blir motivert til å fortsette å jobbe når jeg opplever at på min arbeidsplass så anerkjennes både kompetansen min, det bidraget jeg gjør, men også egentlig at jeg har lagt ned innsats over flere år,” sier en av de intervjuede seniorene.
Synliggjøre
Andre faktorer som motiverer er lederes og kollegaers synliggjøring av betydning og bidrag, familiesituasjon, og muligheten for å holde seg oppdatert både faglig og samfunnsmessig.
Bygge struktur
Forskerne fant at senkarriere ikke bare bør være et individuelt ansvar. Det bør også være del av en felles dialog mellom ledelse og ansatte. Mange virksomheter bruker også medarbeidersamtaler og milepælsamtaler for å følge opp seniorenes behov og ønsker.
“Senkarriere er ikke et prosjekt. Det er at jeg har blitt en del av det vi har dialog om mellom ledelse og ansatte. Å satse på senkarriere er blitt lønnsomt fordi det også er krevende å rekruttere og lære opp ny arbeidskraft,” forklarer Håpnes. Hun fremhever rekrutteringsproblemer innen særlig helse og industri.
Seniorene vil være med
Forskerne skiller mellom arbeidsrelatert og personlig motivasjon. Det handler om å få bruke sin kompetanse, godt arbeidsmiljø og at man regnes med som en del av det.
Personlig motivasjon er primært at det er lønnsomt å jobbe lenger, både for å få lønn lengst mulig og at det øker pensjonen senere. Også helseforhold avgjør når folk slutter å jobbe.
Tidligere forskning har lagt mer vekt på arbeidslivspolitikk. Mens vi ser at virksomhetene lager sine løsninger i samsvar med endringer i pensjonssystemet.
Vil du vite mer?
Sintefrapporten om fleksibilitet er omfattende. Finn hele her.
SINTEF har gjennomført studien på oppdrag fra Kunnskapssenter for lengre arbeidsliv, som har presentert hele rapporten på Forskningskonferansen, se opptak og presentasjon her.
Som nyhetssaker her på nettsiden presenterer vi funnene i tre saker, som handler om hver av rapportens delspørsmål.
- Hva kjennetegner virksomheter som lykkes med fleksible løsninger for seniorer (les mer her)?
- Hvilke forventninger har arbeidstakere til fleksibilitet (denne)?
- Hvordan påvirker digitalisering og grønn omstilling mulighetene for fleksibiliet (les mer her)?
Her på nettsiden til Kunnskapssenter for lengre arbeidsliv legger vi ut alle de syv casene under fanen «Eksempler og praksis».