SINTEF har utført en studie for Kunnskapssenter for lengre arbeidsliv. Rapporten kaster nytt lys over fleksibilitet i arbeidssituasjonen for seniorer.
Studien omfatter syv virksomheter. Den undersøker hvordan fleksibilitet kan integreres i arbeidsprosesser for å motivere eldre arbeidstakere.
Forskerne har sett på tre hovedspørsmål:
- Hva kjennetegner virksomheter som lykkes med fleksible løsninger for seniorer?
- Hvilke forventninger har arbeidstakere til fleksibilitet?
- De har også undersøkt nye former for fleksibilitet i et arbeidsliv preget av digitalisering og grønn omstilling.
Basert på de empiriske resultatene identifiserer rapporten fire nøkkelfaktorer for vellykkede fleksibilitetsløsninger:
- Gode arbeidsmiljø: Dette er en driver for både seniorer og yngre arbeidstakere. Autonomi, lederstøtte og jobbtilfredsstillelse fremheves som positive sider ved arbeidsmiljøet.
- Tillitsbasert ledelse: Ansatte erfarer at ledere har tillit til deres kompetanse og arbeidsinnsats. Seniorene kobler ofte tillit med lederens tilgjengelighet og invitasjon til dialog.
- Partsbasert forankring: Fleksibilitetsløsninger påvirker alle ansatte. Derfor er det viktig at løsningene er forankret i hele organisasjonen og støttet av både ledelse og ansattes representanter.
- Kompetansekultur: Virksomhetene ser ikke på seniorer som “faglig utdaterte”. Det er behov for ulike former for kompetanse, og yngre og eldre lærer av hverandre.