KLP er størst på å levere pensjonstjenester til kommuner og helseforetak. For tredje år på rad har de laget en stor rapport om arbeidslivet. Årets tema for rapporten er om arbeidslivet i kommune- og helse-Norge er klart for pensjonsendringer. Pensjonsendriger vil gjelde for de som fyller 62 år i 2025 og senere. De gir insentiver til å stå lengre i jobb.
Rapporten viser at kommunene ikke er klare til endringene som kommer verken i demografi eller i pensjonsregelverk.
«Vi valgte dette som tema i rapporten i år av to grunner. For det første fordi vi er opptatt av mangelen på arbeidskraft som våre eiere i kommune- og helse-Norge kjenner på. Samtidig som det fra nyttår kommer pensjonsendringer som det er grunn til å tro vil lette på denne krisen fremover. Men for å oppnå det må også arbeidslivet tilpasses at folk skal jobbe lengre. Derfor ønsket vi også å undersøke kunnskap og holdninger til seniorpolitikk, pensjoneringsadferd og nye pensjonsregler blant ulike grupper med en tilknytning til oss,» sier direktør for analyse og arbeidsliv, Morten Gjelstad.
Kommune- og helse-Norge har stort behov for arbeidskraft. Og fra nyttår kommer nye pensjonsregler for dem som jobber i offentlig sektor og som er født i 1963 og senere. Disse reglene gjør det, i motsetning til tidligere, mulig å jobbe ved siden av å ta ut pensjon. De kan derfor virke motiverende på ansatte til å stå lenger i jobb.
Rapporten trekker sammen konklusjoner fra både KLPs egne omfattende statistikker, og spørreundersøkelser som KLP gjennomførte blant 950 ledere og HR-ansatte, 2198 ansatte og 2617 pensjonister. (Les hele rapporten her.)
Kun hver tredje arbeidsgiver har en plan
Undersøkelsen viser at kun 1 av 10 ansatte ser for seg at de vil jobbe utover 67 år. Kun 14 prosent av arbeidsgiverne sier seg helt enig i at det er en fordel at folk jobber utover 67 år. Dessuten er 86 prosent av dem som har gått av med pensjon fornøyd med det valget.
I tillegg presenterer arbeidslivsrapporten tall fra KLP som utviklingen i forventet pensjonsalder i ulike yrkesgrupper som ingeniører, førskolelærere og sykepleiere.
Direktør Kari Østerud i Kunnskapssenter for lengre arbeidsliv reagerer mest på at kun 31 prosent av arbeidsgiverne i kommune- og helse-Norge svarer at de har en strategi for hvordan de skal beholde og videreutvikle senior arbeidstakere.
«Vi står foran et historisk skifte. Vi vil gradvis se en endring i arbeidslivet med flere eldre enn yngre arbeidstakere. Og fra nyttår kommer nye pensjonsregler for dem som er født i 1963 og senere. De nye reglene vil gi insentiver til å stå lenger i jobb. Da forstår ikke jeg at kommunene ikke satser på og prioriterer sterkere å holde på seniorene sine. Det går en alarm, og kommunene holder seg for ørene,» sier Østerud til KLPs arbeidslivsrapport.
Så hva vil KLP gjøre nå, Morten Gjelstad?
«Det første vi gjør er å informere medlemmene i KLP om valgene de står overfor og verdien av å stå lenger i jobb.
Det neste er å samarbeide med arbeidsgiverne om utviklingen av et mer bærekraftig arbeidsliv gjennom å sette temaer som seniorpolitikk og senkarrierer på dagsorden.
Det tredje vi skal gjøre er å oppfordre og bistå arbeidsgiverne med å innhente informasjon om pensjoneringsmønstre og hva som bidrar til at arbeidstagere velger å jobbe lenger.»
Finn KLPs omtale av rapporten her.
Finn hele rapporten her.
Fakta
– KLP gjennomførte våren 2024 tre spørreundersøkelser blant arbeidsgivere, ansatte og pensjonister
– Undersøkelselsen kartla kunnskap og holdninger til seniorpolitikk, pensjonering, pensjoneringsadferd og de nye pensjonsreglene.
– Blant de viktigste funnene er at arbeidstakere ønsker å trekke seg tilbake tidlig, at arbeidsgivere i liten grad ønsker ansatte som er eldre enn pensjonsalderen, og at færre enn 1 av 3 virksomheter svarer at det har en seniorstrategi