Om alle jobber ett år lengre, vil det gi en samfunnsøkonomisk gevinst på 40 til 50 milliarder kroner, ifølge beregninger gjort av Senter for seniorpolitikk. Det rapporterer TV2s nyhetssending kl 21 mandag 25. september.
– Jeg elsker jobben min, og gleder meg til jobb hver dag, sier gynekolog Marit Andvig (73) når hun møter TV 2.
TV-teamet har intervjuet Andvig, bussjåfør Per Hjertaas, og direktør Kari Østerud ved Senter for seniorpolitikk om å være eldre arbeidstaker.
Ønsker å jobbe så lenge som mulig
“Vi bør snakke mer om at de eldre er ønsket og verdsatt på arbeidsplassen, istedenfor å spørre om når de skal pensjonere seg,” sier bussjåfør Per Hjertass (71), som fikk ny jobb i Vy da han ble pensjonert fra kommunen.
Et spørsmål om ledelse
“60 prosent av 65-åringer står i dag utenfor arbeidslivet. Da har de enten gått av med pensjon eller er uførepensjonister,” sier Kari Østerud, direktør for Senter for seniorpolitikk. Hun konstaterer at avgangsalderen ikke har økt siden 2014.
“Det må gjøres en mye større innsats på den enkelte arbeidsplass. Ledelse, organisering av arbeid, holdningsarbeid og mer kunnskap om aldring og arbeid er viktig,” sier hun.
Analyser fra samfunnsøkonomer
Hun belegger påstanden sin med en rapport som Ny Analyse har laget på oppdrag fra Senter for seniorpolitikk om hele arbeidsstokken. Finn rapporten her. Ny Analyse har også beregnet verdien av at helsepersonell jobber ett år til, som du finner her.