Det viser en ny stor studie fra Institutt for Lykkeforskning blant 14.000 medlemmer av Danmarks nest største eldreorganisasjon, Faglige Seniorer.
«Undersøkelsen viser tydelig at det er et enormt potensial blant seniorer dersom bedriftene og kommunene treffer de eldre ansatte med riktig tilbud. Og her scorer økt frihet virkelig høyt,» sier Michael Birkjær, senioranalytiker ved Institutt for lykkeforskning.
Økt ensomhet
Birkjær står i spissen for studien, som over tid skal måle trivselen til seniorer i årene før og etter at de har gått av.
“Vi kan se at mange av seniorene som går ut av arbeidsmarkedet tidligere enn de egentlig ønsket, i ettertid blir rammet av misnøye. Ensomhet og misnøye med privatøkonomien er hovedårsakene til at noen seniorer ikke trives etter at de har gått ut av arbeidsmarkedet,” sier Birkjær til Faglig Senior.
Blir ikke spurt
«Det har aldri vært flere seniorer på arbeidsmarkedet enn akkurat nå. Men mange flere vil bli dersom bedrifter og kommuner innretter seg mer fleksibelt. Vi vet også at eldre trenger å bli sett og hørt. Alt for mange går ut av arbeidsmarkedet uten noen gang å bli spurt om de har lyst til å bli litt lenger,» sier direktør for Faglige seniorer, Palle Smed.
Han påpeker at det viktigste for seniorene er at de føler seg verdsatt på arbeidsplassen og at kolleger og ledelse husker å fortelle dem det.
«Derfor er et seniorintervju – eller hva du vil kalle det – så forbanna viktig. Bedriftene må legge berøringsangsten til side, for seniorene er forberedt på å diskutere og finne løsninger som passer både dem selv og bedriften de jobber i,» sier Smed.
Les også: LYKKEFORSKNING, 46 prosent elsker jobben
Les mer her: Livsglede viktigere for danskene enn for finnene
Fakta
Topp 5 blant de 14 000
deltakerne i undersøkelsen
om hva som gjør at seniorer
blir lenger i jobben
(flere svar mulig):
1. Elsker jobben min (46%)
2. Jobben min gir meg mening (42 %)
3. For å holde seg i form (34 %)
4. Tilhørighet til arbeidsplassen (33 %)
5. Jeg føler meg nyttig (32 %)