Fornyelse i koronatiden

Er du god nok, så er du ung nok

Slik det finnes gamle trettiåringer finnes det også unge sekstiåringer. Det handler om guts og læringsevne, skriver direktør i HR Norge Even Bolstad.

Even Bolstad, direktør i HR Norge

Even-Bolstad

Direktør Even Bolstad er ny leder for HR Norges europeiske paraplyorganisasjon. (Foto: HR Norge)

Even Bolstad er sistemann ut av våre fire karriererådgivere om jobbsøk og endring.

Husker du diskusjonen om hvorvidt en purung Petter Northug skulle komme med i OL i 2006, etter å ha slått knock-out på eldre, etablerte løpere i NM? «Er du god nok, er du gammel nok», sa den ene fløyen. «For ung, la de erfarne få plassen», sa den andre. Historien viser nok at det var de som ville gjøre plass som hadde rett.

Abonnér på Senter for seniorpolitikks nyhetsbrev her.

Men slik er det også den andre veien. Slik det finnes gamle 30-åringer, finnes det også unge 65-åringer. Mye handler om guts, læringsevne og vilje til å ta nye utfordringer. Det du har, det du bidrar med og det du utstråler. Det er ikke minst i Koronatider.

For når nedturen kommer, synker virksomhetenes vilje til å holde på dem med gråstenk i håret. Men dersom vi tror at vi går mot en U-krise, det vil si at oppturen blir nesten like bratt som nedturen, gjør virksomhetene lurt i å klamre seg og utvikle den seniorkompetansen de har.

Når bedriftene velger å nedprioritere godt voksne medarbeidere, er det sjelden basert på vond vilje. Det handler som regel mer om forutinntatte holdninger, gjerne på gruppenivå. Mye handler om å kontre motargumentene før de artikuleres eller setter seg som praksis:

  • Det handler om å få «luft i lukene», seniorene blokkerer for de som er fremtiden
    Jeg ønsker ikke å klamre meg til stillingen, jeg er mer opptatt av spennende roller. Gi meg nye utfordringer, gjerne med mindre formell status, så skal jeg trå til der også

  • Seniorer er dyre. Vi får mer bang for the bucks med yngre og billigere arbeidskraft
    Jeg skal ikke lønnes på «past perfomance». Med ny rolle jeg kan lære i og trives med, er det helt greit å diskutere hva som er riktig lønn for det jeg kan bidra med i den rollen

  • Jeg ser du kan levere i dag. Men hvordan står det til om fem-ti år?
    Hvem vet. Men sannsynligheten er liten for at jeg kommer til å endre meg dramatisk. Jeg er fortsatt sulten og viser både vilje og evne til å lære. Uansett, så lenge vi snakker om det nå, blir det mye lettere å ta det opp igjen dersom jeg ikke leverer på forventninger noen år frem i tid.

  • Jeg må sette på en yngre på denne oppgaven. Hun må få noe å bite i og vokse på
    Det er jeg helt enig i. Jeg går inn som mentor, avlaster og skygge. Da vokser hun fortere. Samtidig får jeg mulighet for å lære

  • Seniorer løper ikke like fort som dem som er yngre. Og kognitiv kapasitet dropper med årene.
    Ja, helt riktig. Men vi har erfaring og kan jobbe smartere. Dessuten har vi lavt fravær og sjelden syke barn. Undersøkelser viser også at de over 60 har høyere motivasjon for jobben enn f eks de rundt 40. I sum blir fort regnestykket positivt.

I bunn og grunn handler mye om å være «på tilbyder’n» og vise godt organisasjonsborgerskap. For seniorer, så vel som andre. Oppgrader kompetansen og vis den samme gløden og innsatsen som da du var 30. Vær der for de yngre kollegene dine. Løft dem frem. Det er sammen dere er best.

Jeg vokste opp med Pippi. Det var noe brutalt offensivt og herlig med henne, samtidig som hun var sart og sårbar. «Det har jeg aldri prøvd før, så det får jeg sikkert til», er kanskje blitt det sitatet som fremfor noen står igjen etter henne. Bøkene om Pippi kom ut rett etter krigen. Det skulle tilsi at Pippi nå er godt oppe i 70-årene. Krumelure-piller eller ikke.

Jeg tror ikke Pippi gikk på førtidspensjon, jeg tror hun fortsatt er i jobb. Enten i egen virksomhet eller i annen for samfunnsnyttig aktivitet.

For er du god nok, er du også ung nok.

Dette er det siste av fire innlegg med tips for deg som jobbsøker eller som ønsker å utvikle deg i den jobben du har. De tre foregående var fra Mette Manus i Manus Motivasjon, Elina B. Bjørck fra HR Huset og Jon Fredrik Alfsen fra Impaktor.

“Det krever nok en del nytenkning”