TV2 sitt reportasjeteam deltok gjennom hele alderisme-seminaret som Senter for seniorpolitikk arrangerte 31. mai. De intervjuet en arbeidssøkende 58-åring og flere av foredragsholderne.
“Arbeidsgiverne henvender seg ikke til meg. De retter seg ikke mot folk i min alder,” sier jobbsøker Aslak Molvær.
Se hele nyhetsinnslaget bak TV2 betalingsmur her.
I de årlige undersøkelsene svarer norske bedriftsledere at erfaring er noe de setter svært høyt ved nye ansettelser. Reporteren kommenterer retorisk: “Men er søkeren eldre, scorer det betydelig lavere enn unge søkere, som vi jo vet er mer energiske, digitale og innovative?”
“Det er en myte,” svarer direktør i Senter for seniorpolitikk Kari Østerud. “Vi tror veldig mye om eldre arbeidstagere som ikke stemmer,” sier hun.
“Hvordan kan du si det?”
“Det er forsket på det. Forskerne har tatt livet av den myten,” svarer Østerud.
Det er et stort problem at såpass mange blir diskriminert på grunn av alder, helt ned i under 50 år. På den måten går vi jo glipp av masse kompetanse,” sier likestillings- og diskrimineringsombud Bjørn Erik Thon.
Velferdsstaten tåler det ikke
Analysebyrået Oslo Economics har laget en grundig rapport om eldre arbeidstakere og de økonomiske konsekvensene av at disse inkluderes. “Velferdsstaten tåler ikke at stadig færre av oss jobber. Hvis man slutter å jobbe når man er 50, og så lever til man er 90, så blir det jo veldig dyrt for de som er igjen,” sier forsker Ragnhild Haugli Bråthen ved Oslo Economics.
I følge OECD vil 30 prosent av arbeidsstyrken i Europa være mellom 55 og 64 år allerede i 2030.
“Det er klart da kan man ikke videreføre fordommer, som ikke er basert på kunnskap og fakta,” sier NHO-direktør Anne Cecilie Kaltenborn.
“Hvis det er noe som er utdatert, er det den tenkningen som foregår om eldre arbeidstakere,” sier jobbsøker Molvær.
Se intro til 21-nyhetene bak TV2s betalingsmur her.