Ny master fra NHH

Virksomheter bruker mest lederopplæring og seniorsamtaler

Dybdeintervjuer med åtte virksomheter viser at av 12 mulige seniortiltak, er det lederopplæring og seniorsamtaler de bruker mest.

Berit Solli

portrett

Masterstudentene Jon Toralf Helle og Birk Ortell Ramleth fra Norges Handelshøyskole (NHH) har skrevet masteroppgave om seniorpolitikk. I sin masteroppgave “Å utsette solnedgangen” undersøkte de konkrete tiltak og strategier som bedrifter bruker for å beholde seniorer lenger i arbeid.

Studien baserer seg på åtte dybdeintervjuer med representanter fra seks ulike bedrifter innen prosessindustri, finans og forskning, samt en ekspert fra en interesseorganisasjon.

De har identifisert 12 konkrete seniortiltak som norske virksomheter bruker. To tiltak skiller seg ut som særlig viktige:

  1. Lederopplæring: Fokus på å endre holdninger og stereotypier knyttet til seniorer.
  2. Seniorsamtaler: Individuelt tilpassede dialoger for å identifisere seniorenes behov og ønsker.

“Å bli hørt er en viktig del av å orke å stå lenger i jobb,” understreker Ramleth. “Gjennom seniorsamtaler kan bedriftene skreddersy tiltak som faktisk trengs for den enkelte senior.”

Bransjeforskjeller

Studien avdekker også forskjeller mellom bransjer. Prosessindustrien legger mer vekt på fysisk tilrettelegging og nye arbeidsoppgaver. Mens finans- og forskningsbransjen bruker mer mentorordninger og kompetanseoverføring.

En viktig innsikt fra oppgaven er behovet for en balansert tilnærming til seniorpolitikk. Forfatterne understreker viktigheten av å se helhetlig på bærekraftig HR, og ikke tilrettelegge så mye for seniorer at det går på bekostning av andre ansattegrupper.

Denne masteroppgaven er verdifull med sitt fokus på konkrete, implementerte tiltak i norske bedrifter. Mens mye tidligere forskning har sett på teoretiske aspekter ved seniorpolitikk, gir denne studien et innblikk i hvordan bedrifter faktisk arbeider med temaet i praksis.

«Studien gir et øyeblikksbilde av dagens situasjon,» understreker forfatterne

Oppgaven peker også på områder for videre forskning, særlig når det gjelder tiltakenes effekt på pensjonering.

«For bedriftsledere, HR-ansvarlige og politikere er denne masteroppgaven en ressurs i arbeidet med å utvikle strategier for å beholde seniorer lenger i arbeidslivet,» sier Ramleth.

Demografi driver seniorpolitikken

Helle og Ramleth påpeker at den aldrende befolkningen gjør seniorpolitikk til et stadig viktigere tema.

“Det er ikke bare snakk om demografiske endringer lenger. Vi ville undersøke hva bedrifter faktisk gjør for å møte disse utfordringene nå,” forklarer Helle.

Vil du høre mer om hvordan du kan gå frem for å beholde dine seniorer? Ta kontakt i skjema nederst i saken her:

Inspirert av seminar

De to ble inspirert til å velge dette temaet for sin masteroppgave da de så webinaret «Er 70 det nye 50». De fikk også tips om gode virksomheter de kunne intervjue fra Kunnskapssenter for lengre arbeidsliv.

Er du student som lurer på å ta en master i seniorpolitikk? Ta kontakt i skjema her:







    Fakta

    Dette er de 12 konkrete seniortiltakene som studentene har identifisert:
    Lederopplæring
    Seniorsamtaler
    Kompetanseutvikling/opplæring for seniorer
    Mentorordninger
    Fysisk tilrettelegging
    Ekstra fridager/ferie for seniorer
    Mulighet for deltidsstillinger
    Fleksibel arbeidstid
    Omplassering til mer passende stillinger
    Mulighet for hjemmekontor
    Holdningsendring mot seniorer
    Gavepensjon